Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Βομβιστική επίθεση με σημασία

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.--

Δύο νεκροί και δεκατέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός της χτεσινής έκρηξης βόμβας σε μπαρ όπου σύχναζαν Αμερικανοί στρατιώτες στην πόλη Μαλαγκουτάι της νήσου Ζαμπόανγκα, στις νότιες Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αξιωματούχοι του στρατού των Φιλιππίνων, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε στα συστατικά του καρφιά και άλλα μεταλλικά θραύσματα, με σκοπό να προκαλέσει τις μέγιστες δυνατές απώλειες, και είχε τοποθετηθεί πάνω ή κοντά σε ένα μοτοποδήλατο έξω από το μπαρ. Ο ένας νεκρός και ο ένας εκ των τραυματιών ανήκουν στη δύναμη των 270 ανδρών του αμερικανικού στρατού που απέμειναν στην περιοχή, με... «ανθρωπιστική» αποστολή, μετά την ολοκλήρωση των «εκπαιδευτικών ασκήσεων» για την καταπολέμηση της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

Ο συνταγματάρχης Αλεξάντερ Γιάπτσινγκ, που διοικεί τις δυνάμεις των Φιλιππίνων στην περιοχή, δήλωσε (στους δημοσιογράφους του «Γαλλικού Πρακτορείου» και του «Ρόιτερ») ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί... δεν ξέρουμε ποτέ πού θα χτυπήσει ο εχθρός», ενώ απέφυγε να πει ποια οργάνωση, κατά την εκτίμησή του, προέβη στην επίθεση, αρκούμενος να πει πως «έχει τρομοκρατική υπογραφή».

Τα ΜΜΕ των Φιλιππίνων δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. Η εφημερίδα «Inquirer» μίλησε για «θρασύτατη ενέργεια της Αμπού Σαγιάφ», ενώ η εφημερίδα «Philippine Sun Star» αναφέρθηκε σε «επίθεση του ΝΡΑ», του Νέου Λαϊκού Στρατού του ΚΚ Φιλιππίνων (Μαοϊκού).

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το θάνατο ενός στρατιώτη των ΗΠΑ, ενώ η Κάρεν Κέλι, πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μανίλα, «δεν είχε κανένα σχόλιο».

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις Φιλιππίνες, που φέτος χαρακτηρίστηκαν «δεύτερο μέτωπο» του πολέμου των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας», είναι σαφές - η πρόσφατη κατάταξη της ένοπλης πτέρυγας του ΚΚΦ(Μ), του Νέου Λαϊκού Στρατού, στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, εγείρει πολλές ανησυχίες για ευρύτερη αμερικανική εμπλοκή, παρά τις επανειλημμένες σχετικές διαψεύσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ