Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Φωτιές» ανάβει η αμερικανική απόφαση για Ιερουσαλήμ

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αλυσιδωτές και οξυνόμενες αντιδράσεις στο σύνολο του αραβικού κόσμου προκαλεί η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Υπό το βάρος των εξελίξεων και της συνεχιζόμενης, ουσιαστικά, ισραηλινής ανακατάληψης της Δ. Οχθης, ο Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε και έλαβε παράταση 3 βδομάδων από το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο για να παρουσιάσει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Καταστροφική» χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση ο Παλαιστίνιος ηγέτης και κάλεσε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους να μη σιωπήσουν και ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να παρέμβει και να την ανατρέψει. Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις του Αραβικού Συνδέσμου, του Ιράν, και της Σαουδικής Αραβίας, που, ομοφώνως, κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι με την απόφαση αυτή παραβιάζει όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το ειδικό καθεστώς της Ιερής Πόλης, υποστηρίζει τις ισραηλινές θέσεις, αλλά παράσχει και το κατάλληλο έδαφος στον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει τα εγκλήματά του, παρατείνοντας το αιματοκύλισμα και την ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο του Κογκρέσου που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μπους και αφορά τον προϋπολογισμό για το 2003 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προβλέπει να κατονομάζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ η Ιερουσαλήμ σε όλα τα επίσημη αμερικανικά έγγραφα και να μετεξελιχτεί σε παράρτημα της πρεσβείας στο Τελ Αβίβ το αμερικανικό προξενείο στην πόλη. Μάλιστα, προβλέπεται ότι μόνο έτσι μπορούν να αποδεσμευτούν χρήματα προς το Ισραήλ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποπειράθηκε να προλάβει τις αραβικές αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι δεν αλλάζει η αμερικανική θέση και ότι το Κογκρέσο έχει συμβουλευτικό ρόλο και δε χαράσσει πολιτική.


Associated Press

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δεν έκανε σχόλιο για το συγκεκριμένο. Εντούτοις, πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τις χτεσινές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στη Μέση Ανατολή, κάτι που επανέλαβε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Περιθώρια κινήσεων

Παράταση 3 βδομάδων για να παρουσιάσει νέο Υπουργικό Συμβούλιο στο Κοινοβούλιο ζήτησε και έλαβε ο Γιάσερ Αραφάτ, υπό το βάρος του πολυήμερου αποκλεισμού του από τα ισραηλινά στρατεύματα και της συνεχιζόμενης ανακατοχής της Δ. Οχθης. Επίσης, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της «Φατάχ» απέσυρε το αίτημά της για διορισμό πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι, γενικά το διατηρεί, αλλά ειδικά θεωρεί ότι στην παρούσα φάση θα εξυπηρετήσει μόνο τις ισραηλινές βλέψεις για αποδυνάμωση του Προέδρου. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το αίτημα θα επαναδιατυπωθεί αμέσως μετά την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έλαβαν, και πάλι, θέσεις, χτες, γύρω από το παλαιστινιακό αρχηγείο ενώ Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες συλλάμβαναν, μέσα στη Ραμάλα, τον ηγέτη της φιλο-ιρακινής οργάνωσης «Αραβικό Απελευθερωτικό Μέτωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ