Το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη τετραετία παρουσιάστηκε χτες από τον επικεφαλής της «Συμπαράταξης» και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Χαλβατζή
Σε ένα σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η «Συμπαράταξη» στην τετραετία που πέρασε αγωνίστηκε για τα προβλήματα των εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος, των συνταξιούχων, των γυναικών, των νέων, των οικονομικών μεταναστών. Υπερασπίστηκε την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και το περιβάλλον της. Εδωσε μάχες για τη διατήρηση και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων. Συγκρούστηκε με τις κυρίαρχες δυνάμεις και τους καταπατητές - καταστροφείς του πρασίνου.
ICON |
Ακόμα να σκεφτούν: Την ανεργία, την ακρίβεια και τη λιτότητα. Ποιος πληρώνει, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τη σημερινή αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζουν ΝΔ και ΣΥΝ, που στηρίζουν όλες οι δυνάμεις οι οποίες αποδέχονται την ΟΝΕ.
Εν τέλει να σκεφτούν αν θέλουν δημάρχους - διαχειριστές της μίζερης πολιτικής, υπάλληλους της κυβέρνησης, μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης για φόρους, τέλη και πρόστιμα. ΄Η αν θέλουν δημάρχους - αγωνιστές, που να αγωνίζονται για τα λαϊκά συμφέροντα. Τότε - όπως είπε - οι δημότες πρέπει να ενισχύσουν, να ψηφίσουν τη "Συμπαράταξη"».
Πρωτεύουσα σημασία για τη «Συμπαράταξη» στο Πρόγραμμά της έχουν τα ζητήματα που αφορούν συνολικά την Αυτοδιοίκηση, τα ζητήματα δημοκρατίας, αλλά και το μοντέλο της πόλης που κτίζει η κυρίαρχη πολιτική. Είναι χαρακτηριστικές οι εκτιμήσεις που περιέχονται: «Δεν μπορεί να είναι όμορφη η πόλη των ανέργων» και «είναι χωρίς αύριο για τον εργαζόμενο πληθυσμό της η Αθήνα του μεγάλου κεφαλαίου». Η «Συμπαράταξη» κάνει καθαρό ότι παλεύει «για μια αυτοδιοίκηση από και για το λαό, για ένα δήμο όλων όσοι κατοικούν στην Αθήνα, για μια πόλη όπου οι άνθρωποι θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, με δικαιώματα, χωρίς καταστολή».
Καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή όλων των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δικαίωμα ψήφου να έχουν και οι εγκαταστημένοι μόνιμα στην πόλη μας μετανάστες, μετά από πέντε χρόνια παραμονής. Απόκρουση κάθε μέτρου που εμποδίζει την ελευθερία διακίνησης των ιδεών με όλα τα μέσα (αφίσες, πανό, φυλλάδια κλπ.). Καθιέρωση της πολιτικής κήδευσης. Ο δήμος να αξιώσει τις αναγκαίες πολιτειακές ρυθμίσεις ώστε να είναι εφικτή και η αποτέφρωση των λειψάνων, όσων την επιθυμούν.
Για τη νεολαία, η «Συμπαράταξη» στηρίζει τον αγώνα της: Για το δικαίωμα στη μόρφωση, για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη παιδεία για όλους. Για σταθερή δουλιά για όλους και με δικαιώματα ενάντια στην ανεργία και τον εργασιακό μεσαίωνα. Για δημοκρατικές ελευθερίες, συνδικαλιστική και πολιτική δράση ενάντια στον πολύμορφο αυταρχισμό, την καταστολή και την τρομοκρατία.
Λέει «ΟΧΙ» σε όλα τα ναρκωτικά και σε κάθε είδους εξάρτηση. Διεκδικεί αποφασιστικά μέτρα πρόληψης. Στηρίζει: Την απεξάρτηση χωρίς κοινωνική απόρριψη των χρηστών. Την κοινωνική αλληλεγγύη και την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη για την απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη των χρηστών με τη συμμετοχή του δήμου σε προγράμματα και πρωτοβουλίες που υπάρχουν, αλλά και με την ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων, με δημιουργία αποκεντρωμένων μονάδων, με πλήρη υλικοτεχνική και επιστημονική υποδομή.
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η «Συμπαράταξη» θα δράσει και τα επόμενα δύο χρόνια ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες από την τέλεσή τους. Απαιτεί να μην παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία στο όνομα επίσπευσης των έργων. Να μην καταστραφούν άλλοι ελεύθεροι χώροι και να μην παραδοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους που θα αναπτύξουν μετά τους Αγώνες εμπορικές δραστηριότητες. Να μειωθούν οι προβλεπόμενες διαστάσεις των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
Για την Καθαριότητα, ο συνδυασμός στηρίζει τον περιφερειακό σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων - Κοινοτήτων Αττικής: Τη μείωση της ποσότητας και επικινδυνότητας των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση και διαλογή στην πηγή, την ασφαλή και ορθολογική μεταφορά, τη μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση, την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, την κατάργηση και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών κ.ά. Υπογραμμίζει την πλήρη αντίθεσή του στην καύση των απορριμμάτων.
Στον τομέα του Πολιτισμού χαρακτηρίζει έγκλημα την ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην περιοχή Μακρυγιάννη. Ζητά την ίδρυση Μουσείου της Αθήνας στο χώρο του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ (Συγγρού) ή αλλού. Ζητά ο Δήμος Αθηναίων να επιδιώξει συνεννόηση και συνεργασία με τις δημοτικές αρχές του Λονδίνου για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Σχεδιάζει ενθάρρυνση, ανάδειξη και προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας στις γειτονιές και συστηματική επαφή του καλλιτέχνη με τον κάτοικο της γειτονιάς στο σύλλογο, στο δρόμο, στην κοινή δράση. Ενίσχυση της καλλιτεχνικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για τη διαμόρφωση μιας αισθητικής του μέτρου, της απλότητας, του σεβασμού στο περιβάλλον. Ανάδειξη των στοιχείων του πολιτισμού του κόσμου της δουλιάς και δημιουργία Μουσείου της Εργασίας, σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας.
Για τη Δημοτική Αστυνομία, η «Συμπαράταξη» είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη λογική που μετατρέπει μια δημοτική υπηρεσία σε αστυνομικό μηχανισμό. Να αποκλειστεί η εκτέλεση γενικότερων αστυνομικών καθηκόντων και η διασύνδεση αυτής της Ειδικής Υπηρεσίας με την Αστυνομία και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Η «Συμπαράταξη» παλεύει για υψηλής ποιότητας, δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους. Να δημιουργηθούν κέντρα υγείας αστικού τύπου σε κάθε διαμέρισμα, χρηματοδοτούμενα πλήρως από το κράτος. Να ενισχυθούν τα προγράμματα για τη σίτιση και τη στέγαση των αστέγων.
Αμεση δημιουργία δέκα καινούριων και σύγχρονων βρεφονηπιακών σταθμών. Αναβάθμιση των 45 πρώην κρατικών παιδικών σταθμών. Διεκδίκηση γενναίας αύξησης των κονδυλίων για εκπαίδευση προσωπικού, συντήρηση των κτιρίων και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση των τροφείων και κάθε άλλου ποσού που πληρώνουν οι γονείς, με προτεραιότητα στις οικογένειες με εργαζόμενους και τους δύο γονείς, τις μονογονεϊκές οικογένειες (χήρες - χήροι, άγαμες μητέρες κλπ.), τους μετανάστες και τους ανέργους.
Για τα οικονομικά, η «Συμπαράταξη» ζητά: Διπλασιασμό του εξευτελιστικού 2,5% που παίρνει η ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων της ΤΑ. Δάνεια άτοκα ή τουλάχιστον χαμηλότοκα. Επαναπροσδιορισμό στον τρόπο υπολογισμού των δημοτικών τελών, με βάση την εμπορικότητα των δρόμων και την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Μείωση των υπέρογκων τελών που επιβάλλονται στους ΕΒΕ. Είσπραξη των χρεών των μεγαλοοφειλετών. Δωρεάν υπηρεσίες σε τομείς όπου δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα (υγεία, πρόνοια, παιδεία, αλληλεγγύη). Κατάργηση του τέλους 2% των επαγγελματιών. Κατάργηση του ΤΑΠ. Εφαρμογή του ΦΑΠ.