Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Εξαρση υποαπασχόλησης και ανεργίας!

Στα 20 εκατ. οι άνεργοι και στα 40 εκατ. οι μερικώς απασχολούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Στα 40 εκατομμύρια έχει ανέλθει ο αριθμός των μερικά απασχολούμενων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι άνεργοι ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια. Αυτά είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των κατευθύνσεων της «Λευκής Βίβλου», που υπηρετεί τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου. Επίσης στα 60 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των πολιτών με εισοδήματα κάτω του ορίου φτώχειας, ενώ στα 5 εκατομμύρια ανέρχονται οι άστεγοι. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες σε διεθνή διάσκεψη ευρωπαϊκών συνδικάτων, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και είχε σαν θέμα: «Ανεργία, εργασιακές σχέσεις, οικονομικοί μετανάστες».

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Φελώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυξητική τάση που παρουσιάζει διεθνώς η ανεργία ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Κύρια πρόταση που παρουσίασε για την αντιμετώπισή της είναι η εφαρμογή του 35ωρου, για να φέρει σαν θετικό παράδειγμα το ελαστικό 35ωρο στη Γαλλία.

«Θέλουμε έναν εργαζόμενο ανταγωνιστικό και απασχολήσιμο», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, δίνοντας το στίγμα των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ ανέφερε πως «οι νέοι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να αλλάξουν 4-5 επαγγέλματα». Εκθείασε το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση, με το οποίο προωθείται η μερική απασχόληση, αλλά διοχετεύεται και «ζεστό» χρήμα προς τους εργοδότες. Σε ένα προεκλογικό ντελίριο εξαφάνισε την ανεργία στη χώρα, κάνοντας λόγο για «145.000 θέσεις εργασίας θετικό ισοζύγιο απασχόλησης την περίοδο 1996-2000 και άλλες 65.000 θέσεις μέσα στο 2000»...

Παίρνοντας το λόγο ο Β. Τιρτιράκης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι «η θεωρία του απασχολήσιμου εργαζόμενου που πρόβαλε η κυβέρνηση, δείχνει το τι εργαζόμενους θέλουν κυβέρνηση και αστική τάξη. Θέλουν εργαζόμενους χωρίς σταθερή δουλιά, με μερικά οικονομικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιδιώκουν να παρουσιάσουν τεχνικά μειωμένη την ανεργία, αυξάνοντας τη φτώχεια». Αναφερόμενος στα προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης των εργοδοτών που παρουσιάστηκαν σαν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, υπογράμμισε πως «συνειδητά προσπαθούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους για να περάσουν με το λιγότερο κόστος τα αντεργατικά μέτρα. Ακόμα και το ώριμο και δίκαιο αίτημα για τη μείωση των ωρών εργασίας, θέλουν να το χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο για να περάσει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το παράδειγμα των τραπεζών είναι χαρακτηριστικό, που αντί για 35 ώρες, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 50 ώρες». Σημείωσε πως η λύση μερικά ή συνολικά του προβλήματος της ανεργίας θα είναι αποτέλεσμα της ταξικής πάλης και όχι κάποιου διαλόγου και κατέληξε: «Μπροστά στις εκλογές άνεργοι και εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν μάθημα και με την ψήφο στις πολιτικές δυνάμεις που τους στέλνουν στην ανεργία, ένα μάθημα σε αυτούς που υπόσχονταν ψεύτικους παραδείσους από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Την υπεράσπιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέλαβε ο βουλευτής της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας πως «έβαζε στόχους που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της ανεργίας». Δίνοντας το στίγμα των αντεργατικών προσανατολισμών της ΝΔ, επισήμανε πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αναγκαστικά οι πολιτικές θα έχουν κόστος»...

Το έκτρωμα της «Λευκής Βίβλου» εξύμνησε ο Μ. Παπαγιαννάκης, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, ισχυριζόμενος πως περιέχει στόχους ανάπτυξης και «ξεχνώντας» πως προωθεί τις ελαστικές μορφές εργασίας!!! Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, κ. Καλογεράτος, σημείωσε - μεταξύ άλλων - πως «το κράτος δε χρειάζεται να είναι κυρίαρχο, αλλά να μην είναι μόνο οι νόμοι της αγοράς» και ότι η λύση είναι στην αλλαγή νοοτροπίας...

Στη διάσκεψη χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Μανίκας, η νομάρχης Αθηνών Ε. Μπεσμπέα, ο αντιδήμαρχος Αθηνών Ν. Γιατράκος και οι πρόεδροι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Χ. Πολυζωγόπουλος και Γ. Κουτσούκος, αντίστοιχα.

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Henri Nivelle, εκπροσώπου της «F.O.», του Παρισιού, ο οποίος αποκάλυψε τι είδους 35ωρο εφαρμόζεται στη Γαλλία. «Η εβδομάδα - τόνισε - των 35 ωρών μετατράπηκε σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οι μισθωτοί πληρώνουν το νόμο, ενώ οι εργοδότες πήραν 16 δισ. ΕΥΡΩ. Διευρύνθηκε η μερική απασχόληση. Εχουμε "γκρίζες" συμβάσεις εργασίας. Οι εργοδότες παίρνουν τη χρηματοδότηση και δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να κάνουν όλες τις δουλιές, όλες τις ειδικότητες».

Την τραγική κατάσταση στη Τουρκία, σκιαγράφησαν εκπρόσωποι συνδικάτων, που σημείωσαν πως η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%, ότι οι άνεργοι δεν έχουν καν επιδότηση και αυτή θα υπάρξει μετά το 2001 και επισήμαναν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις δυσκολίες στη συνδικαλιστική δράση, αναφέροντας πως μόνο το 9% των εργαζομένων συμμετέχει στα συνδικάτα.

«Την περίοδο '96-'99 μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας και αυξήθηκε η μερική απασχόληση» σημείωσε στην παρέμβασή του, ο Jan Stevens από τα συνδικάτα του Αμστερνταμ. Επισήμανε πως η ανεργία στην πόλη έχει φτάσει στο 30% και ότι «συγκεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές της πόλης, που γίνονται περιθωριακές και έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας».

Η διάσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα με ομιλίες Ελλήνων και ξένων συνδικαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ