Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Πυκνώνουν τα σύννεφα της ανησυχίας και για την Ελλάδα

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε χτες - 5 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές στους ΟΤΑ - ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας (χωρίς να το πιστεύει) πως «δεν υπάρχει πρόβλημα»...

Οι φόβοι ότι ο συνδυασμός της διεθνούς καπιταλιστικής ύφεσης και της πιθανής ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά υφεσιακά προβλήματα και ρωγμές στο οικοδόμημα των πολιτικών λιτότητας, που με τόση επιμέλεια έστησαν τα κόμματα του δικομματισμού τα τελευταία είκοσι χρόνια, εδραιώνονται όλο και περισσότερο στα κυβερνητικά επιτελεία. Παρά όμως τα τραγικά αδιέξοδα και τις διαψεύσεις του μοντέλου της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης των οικονομιών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμμένει στις λογικές των μονόδρομων, ενώ ετοιμάζεται να φορτώσει τις μικρές ή μεγάλες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, αμέσως μετά το γεύμα εργασίας που του παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας. Ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του από τη μια (λόγω προεκλογικής περιόδου) προσπάθησε να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, ότι σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα στην ελληνική οικονομία, ενώ από την άλλη (με πρόσχημα την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς και τη σχεδιαζόμενη επέμβαση των ΗΠΑ στον Κόλπο) προετοίμαζε την κοινή γνώμη για νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ετσι, επικαλούμενος την κοινή γνώμη, έθεσε ο ίδιος το ερώτημα αν «υπάρχει πρόβλημα στην ελληνική οικονομία», για να δώσει «απλή και ξεκάθαρη - όπως είπε - απάντηση», σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει πρόβλημα». Ξεκόβοντας τεχνητά την ελληνική από τη διεθνή οικονομία, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι «εκείνο που υπάρχει είναι μια διεθνής αβεβαιότητα». Αβεβαιότητα την οποία απέδωσε στην πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ, στη χρηματιστηριακή κρίση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Αν και το τελευταίο στοιχείο συνδέεται με την επικείμενη επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει και το παραμικρό σχόλιο για μια τέτοια εξέλιξη. Κατά τον πρωθυπουργό, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος, ώστε να θεωρούμε ότι το μέλλον, οι επόμενοι μήνες, ο επόμενος χρόνος θα μας παρουσιάσουν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα», ενώ απέδωσε την πτώση του ελληνικού ΑΕΠ στην ύφεση στην Ευρώπη, που επηρεάζει τον τουρισμό.

Στη συνέχεια όμως επισήμανε την ανάγκη προσοχής. Τα προβλήματα που κατά τον πρωθυπουργό χρήζουν προσοχής είναι αυτά του υψηλού πληθωρισμού, της πιστωτικής και της δημοσιονομικής επέκτασης, για να μη δημιουργούνται, όπως είπε, αιτίες αστάθειας. Παράλληλα, έδωσε και πάλι διαβεβαιώσεις προς την άρχουσα τάξη ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίζει να εφαρμόζει με συνέπεια τις πολιτικές λιτότητας. «Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πορεία, την οποία είχαμε καθορίσει εδώ και αρκετό καιρό. Μια πορεία σταθερότητας που δίνει ιδιαίτερη σημασία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Αμετανόητος ο πρωθυπουργός, συνεχίζει να δηλώνει ότι θα συνεχίσει μια πολιτική, η οποία, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει και την ελληνική οικονομία στην ύφεση. Οι αναφορές του στα προβλήματα του πληθωρισμού και της δημοσιονομικής επέκτασης επιδιώκουν σαφώς να δικαιολογήσουν τις πολιτικές λιτότητας, τις οποίες ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2003, που κατέθεσε χτες στη Βουλή.

Οσο για την επισήμανση της ανάγκης προσοχής για την πιστωτική επέκταση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έρχεται τώρα, μετά τις ανάλογες επισημάνσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, να υποδηλώσει το υποκριτικό ενδιαφέρον για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στα ελληνικά νοικοκυριά από ένα ξέφρενο, αφειδή τραπεζικό καταναλωτικό δανεισμό. Λες και αυτό δεν είναι το αναγκαίο σύμπτωμα των πολιτικών της «απελευθέρωσης» του τραπεζικού συστήματος... Για μια ακόμη φορά επιχείρησε να παρουσιάσει την πολιτική της κυβέρνησής του ως εγγυητή της ασφαλούς πορείας προς το μέλλον. «Θέλουμε όλοι οι Ελληνες πολίτες να έχουν βεβαιότητα για το μέλλον. Θέλουμε να αισθάνονται σιγουριά», ανέφερε ο Κ. Σημίτης, εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, ο οποίος, λόγω ακριβώς των ακολουθούμενων πολιτικών των ευρωμονόδρομων, βιώνει συνθήκες αστάθειας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φρέσκο πακέτο από την ΕΚΤ για στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους (2020-06-05 00:00:00.0)
Βαθαίνει η κρίση, έρχονται νέα μέτρα (2010-05-07 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αναταράξεις (2007-10-24 00:00:00.0)
Η λιτότητα θεμέλιο της οικονομικής πολιτικής... (2001-09-25 00:00:00.0)
Στους εργαζόμενους το κόστος ανόδου πετρελαίου - δολαρίου - επιτοκίων (1999-07-11 00:00:00.0)
Φόροι - ανατιμήσεις - απολύσεις (1996-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ