Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβληματισμός πίσω από την «ικανοποίηση»

Αμηχανία και κατήφεια επικρατεί στη Ρηγίλλης, πίσω από την αισιοδοξία και την ικανοποίηση που επιχειρούν να εκπέμψουν τα ηγετικά της στελέχη. Ο προβληματισμός εστιάζεται στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέτυχε να σταλεί καθαρό μήνυμα δυσαρέσκειας μέσω των γαλάζιων συνδυασμών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, για να ισχυριστεί ότι υπάρχει «ρεύμα νίκης» ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σε δήλωση που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες, ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, είπε ότι «η ΝΔ αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη», αλλά, έχοντας το βλέμμα στο δεύτερο γύρο, πρόσθεσε ότι «δε θριαμβολογεί ούτε εφησυχάζει». Από την άλλη, είπε ότι το μήνυμα ήταν ηχηρό για την κυβέρνηση, η οποία, όμως, «αρνήθηκε να το πάρει», επειδή είναι «όμηρος της αλαζονείας της». Ο Κ. Καραμανλής έδωσε μεγάλο βάρος στο β` γύρο, μιλώντας για συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και άνοιγμα σε όλη την κοινωνία.

Νωρίτερα, τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ, μετά τη σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή λίγο μετά τα έξιτ πολς, επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του αποτελέσματος στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα θα σταλεί και στους δύο γύρους και από όλη τη χώρα.

Οσον αφορά στο «πρόβλημα Καρατζαφέρη», η τακτική της ΝΔ αποσκοπεί, από τη μια, να πάρει τις ψήφους στο β` γύρο και, από την άλλη, να αποτρέψει τη δημιουργία ακροδεξιού κόμματος μπροστά στις εθνικές εκλογές. Στη βάση αυτή, υποστήριζαν ότι οι ψήφοι που απέσπασε το κόμμα του ακροδεξιού βουλευτή είναι ψήφοι διαμαρτυρίας κυρίως για τη στάση του Γ. Τζαννετάκου στο ζήτημα των ταυτοτήτων και γενικότερα των «άσχημων» σχέσεών του με την Εκκλησία. Οι ψηφοφόροι αυτοί, συνέχιζαν, δεν είναι ακροδεξιοί, επιχειρώντας έτσι ένα «άνοιγμα» προς το μέρος τους για το β` γύρο. Ταυτόχρονα, ήταν διάχυτος ένας προβληματισμός για την επιλογή Τζαννετάκου, με αρκετούς βουλευτές να είναι έτοιμοι να χρεώσουν την ευθύνη στον Κ. Καραμανλή από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής σε περίπτωση μη εκλογής του. Τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι η λανθασμένη αυτή επιλογή είχε ως αποτέλεσμα να διασπάσει την παράταξη και να αλλοιώσει την εικόνα «δυναμικής ανόδου», που υπάρχει σε όλη τη χώρα. Αυτός, μάλλον, ήταν και ο λόγος που ο Γ. Σουφλιάς έσπευσε, με δήλωσή του, να αναλάβει, έμμεσα πλην σαφώς, την ευθύνη για την επιλογή του. Ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ παραδέχτηκε ότι η υποψηφιότητα Τζαννετάκου αντιμετώπισε πρόβλημα συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ, εξαιτίας των απόψεων που είχε κατά καιρούς εκφράσει ο Γ. Τζαννετάκος. Πρόσθεσε ότι τα πολιτικά συμπεράσματα θα προκύψουν από το σύνολο της χώρας. Από την πλευρά του, ο Μ. Εβερτ είπε ότι «εάν σε όλη την Ελλάδα πάμε καλά και δεν πάμε καλά στην υπερνομαρχία της Αθήνας, προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ