Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Λίγο πριν τη μεγάλη γενική απεργία

ΡΩΜΗ - ΤΟΡΙΝΟ.--

Η κοινωνική και κυρίως εργατική αναταραχή κορυφώνεται αυτές τις ημέρες στην Ιταλία, ενόψει της μεγάλης γενικής απεργίας της Παρασκευής, για τις μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία. Αποτέλεσμα... η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και μέχρι στιγμής ο Ιταλός πρωθυπουργός δε φαίνεται ικανός να αντιμετωπίσει την εσωτερική οργή, σε αντίθεση που σε διεθνές επίπεδο δείχνει να τα καταφέρνει καλύτερα...

Χθες, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις δραστικές περικοπές στις δαπάνες για την Παιδεία, ως πρώτο βήμα για την εφαρμογή των μέχρι στιγμής στα χαρτιά σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση του συστήματος της δωρεάν Παιδείας, κατάκτηση του ιταλικού λαού, μετά από πολύχρονους αγώνες που καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει τολμήσει ούτε λεκτικά να απειλήσει.

Οι εκπαιδευτικοί απεργοί που πραγματοποίησαν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ιταλική πρωτεύουσα, διασταυρώθηκαν και με τους εργαζομένους στη «Φίατ», που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις εξαιτίας των χιλιάδων απολύσεων που θα πραγματοποιήσει η αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιοκτησίας Ανιέλι και «σήμα κατατεθέν» της ιταλικής βιομηχανικής παραγωγής παγκοσμίως.

Στο πλευρό των εργαζομένων της «Φίατ» έχουν ταχθεί όλα τα Συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, όπου με συνεχείς μαζικότατες και εξαιρετικά μαχητικές διαδηλώσεις αγωνίζονται μέχρι εσχάτων, δηλαδή την αποτροπή της εφαρμογής των πλάνων απολύσεων.

Ολα αυτά, εν αναμονή και ενόψει της μεγάλης γενικής απεργίας για τη σχεδιαζόμενη απεμπόληση του άρθρου 18 της εργατικής νομοθεσίας, κατάκτηση του εργατικού κινήματος, ώστε να γίνει δυνατή η απρόσκοπτη απόλυση εργαζομένων... Πρόκειται για μία σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης και των Συνδικάτων που έχει αρχίσει εδώ και μήνες.

Σε άλλο κλίμα τελείως, το θάνατο σκόρπισε χθες ένας Ιταλός φύλακας, όταν πυροβόλησε και σκότωσε επτά άτομα, μέλη της οικογένειάς του και γείτονες, στο Κιέρι κοντά στο Τορίνο της Βόρειας Ιταλίας και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Οπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, πρόκειται πιθανότατα για ένα οικογενειακό δράμα. Η Αστυνομία πιστεύει ότι ο δράστης πυροβόλησε τους γείτονες όταν αυτοί προσπάθησαν να παρέμβουν στην οικογενειακή διαμάχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ