Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ανακρίνεται 17χρονος

Η φινλανδική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 17χρονο νεαρό, ο οποίος φέρεται ότι παρείχε πληροφορίες για την κατασκευή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στον 19χρονο Πέτρι Γκερντ -βασικό ύποπτο για τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε τη χώρα την Παρασκευή το βράδυ.

Οι δύο νεαροί ήταν τακτικοί επισκέπτες φινλανδικής διαδικτυακής σελίδας αφιερωμένης στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο 17χρονος παρείχε μέσω της σελίδας συμβουλές στον Γκερντ που επέτρεψαν στο νεαρό βομβιστή να κατασκευάσει την αυτοσχέδια βόμβα. Παράλληλα, οι αρχές κάνουν διάφορες υποθέσεις για το κίνητρο της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης αλλά δηλώνουν ότι ο ακριβής προσδιορισμός του μπορεί να πάρει από βδομάδες μέχρι μήνες. Σύμφωνα με τη φινλανδική νομοθεσία οι αρχές είναι υποχρεωμένες εντός 24 ωρών να απαγγείλουν κατηγορίες στον κρατούμενο ή να τον αφήσουν ελεύθερο.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη, που έλαβε χώρα σε εμπορικό κέντρο γεμάτο με εκατοντάδες ανθρώπους (15 χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι), στοίχισε τη ζωή 7 ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένου και του δράστη). Ακόμη τραυματίστηκαν 80 άνθρωποι, από τους οποίους οι 30 παραμένουν στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ