Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΙΜΤΣ
Περιορισμοί στα δικαιώματα των γιατρών

Μαζική συγκέντρωση στο προαύλιο του ΝΙΜΤΣ πραγματοποίησαν χτες στις 9 - 11 π.μ οι γιατροί ΕΣΥ του νοσοκομείου διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στην υποβάθμιση της υπηρεσιακής τους κατάστασης και των δικαιωμάτων τους, αλλά και στην υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Πάγιο αίτημα των γιατρών και πολιτών εργαζομένων του νοσοκομείου - που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού του - είναι η ένταξη του ΝΙΜΤΣ στην εφημερία του Λεκανοπεδίου, η ισοτιμία των γιατρών ΕΣΥ με τους γιατρούς των άλλων δημοσίων νοσοκομείων της χώρας.

Το 1990 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το ΝΙΜΤΣ είναι ΝΠΔΔ, που υπάγεται στο ΕΣΥ και δε νοείται σαν νοσοκομείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να διοικείται από στρατιωτικό γενικό διευθυντή και να λειτουργεί με ένα ιδιότυπο καθεστώς, που έχει επιτρέψει τα τελευταία χρόνια ακόμα και τα σενάρια για την πώληση ή και ενοικίαση του νοσοκομείου σε ιδιώτες.

Στη χτεσινή συγκέντρωση οι γιατροί ΕΣΥ του νοσοκομείου διαμαρτυρήθηκαν για την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Εθνικής Αμυνας (Φ. 9591/102/320466) απ' την οποία τονίζουν ότι πλήττονται, και ζητούν την ανάκλησή της. Με την απόφαση αυτή, επισήμαναν, στερούνται οι γιατροί ΕΣΥ του ΝΙΜΤΣ το δικαίωμά τους να εκλέγουν και να εκλέγονται ως αντιπρόσωποι του νοσοκομείου στο Διοικητικό και Επιστημονικό Συμβούλιο του Α' ΠεΣΥ Αττικής και περιορίζεται παράνομα η συμμετοχή τους στο Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Διαμαρτύρονται ακόμα για τον περιορισμό των τομέων της Ιατρικής Υπηρεσίας, για την κατάργηση της αξιολόγησης των μονίμων διευθυντών, αλλά και για το ανεξέλεγκτο του Γενικού Διευθυντή του ΝΙΜΤΣ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως καταγγέλλει η τριμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου με ανακοίνωσή της, ακόμα και κατά τη διάρκεια της χτεσινής στάσης εργασίας ο Γενικός Διευθυντής του νοσοκομείου Θ. Τσοχαλής, υπονόμευε με απροκάλυπτες παρεμβάσεις του, «που θύμιζαν εργοδοσία και άλλες εποχές», την επιτυχία της κινητοποίησης. Ακόμα, προκλητικά έγιναν ταχύτατες προσπάθειες για τη διενέργεια των παρανόμων εκλογών για το Επιστημονικό Συμβούλιο στο ΝΙΜΤΣ, ενώ το ΔΣ του νοσοκομείου συνεδρίαζε με θέμα τη νομοθετική ρύθμιση των απαράδεκτων διατάξεων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Τελικά, η πίεση των συγκεντρωμένων και του εκπροσώπου τους στο ΔΣ κατάφερε να αναβάλει τη χτεσινή συζήτηση στο ΔΣ.

Οι γιατροί κατέθεσαν υπόμνημα στη διοίκηση του νοσοκομείου με το οποίο ζητούν την ανάκληση των παρανόμων διαδικασιών για την παράνομη εκλογή αντιπροσώπων στο Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και την οριστική ανάκληση της αντισυνταγματικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρά προβλήματα στα ΤΕΠ από απαράδεκτη μετακίνηση (2021-07-28 00:00:00.0)
Κινητοποίηση των γιατρών (2002-10-15 00:00:00.0)
Καταργείται η νομική υπόσταση των νοσοκομείων (2000-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ