Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ
Αισιοδοξούν για σταθερότητα τιμών στην ευρωζώνη

Διοικητές και στελέχη κεντρικών τραπεζών από πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και βαλκανικές χώρες συμμετείχαν σε χτεσινή συνάντηση στο Ναύπλιο που οργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας. Κοινό μοτίβο των ομιλιών ήταν η λεγόμενη διασφάλιση της «ανεξαρτησίας» των κεντρικών τραπεζών όπως και η «σταθερότητα των τιμών».

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λ. Παπαδήμος, ο οποίος στην ομιλία του εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, και παρά τις αβεβαιότητες στα χρηματιστήρια, θα πέσει το επόμενο έτος κάτω από 2%. Υποστήριξε επίσης, πως παρά τις αβεβαιότητες που χαρακτηρίζουν τις αγορές κεφαλαίων και την ταχύτητα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί στο 2%-2,5% στη διάρκεια του 2003.

Βέβαια ανάλογες υποθέσεις από στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν γίνει πολλές φορές και στο παρελθόν για να διαψευστούν στη συνέχεια από τα γεγονότα. Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την εξέλιξη των παραγόντων που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και έκανε νύξη για ενδεχόμενη μεταβολή στα επιτόκια του ευρώ, λέγοντας ότι η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα να προσαρμόσει την πολιτική της όταν αυτό κριθεί ενδεδειγμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ