Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Περίοδος «στενότερων σχέσεων» με την ΕΕ

ΤΙΡΑΝΑ.--

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο υποσχέθηκε χτες σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, προκειμένου η Αλβανία να γίνει κάποτε... μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού έρχεται να συμπληρώσει την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (κατά τη διάρκεια συνάντησής τους χτες στις Βρυξέλλες) να επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει από φέτος συνομιλίες που ενδέχεται να καταλήξουν μετά από τρία χρόνια στη σύναψη του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σταθερότητας μεταξύ των δύο πλευρών. Το Σύμφωνο θα οριοθετεί χρονικά την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Φάτος Νάνο χαιρέτισε την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών και μεταξύ άλλων είπε ότι: «Η Αλβανία είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις ευθύνες που απορρέουν από τη διαδικασία ολοκλήρωσης και θα εργαστεί για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ επίσης τόνισε ότι «η χώρα του θα προσηλωθεί στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας οικονομίας της αγοράς σύμφωνα με τις νόρμες της ΕΕ».

Η Αλβανία έχει ήδη υπογράψει με την ΕΕ ένα πρόγραμμα βοήθειας διάρκειας τριών χρόνων, σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα λάβει 144 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δημόσια διοίκηση και τις δικαστικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ