Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή «αυτοσυγκράτηση» για χάρη της Ουάσιγκτον

Φθάνει, σήμερα, στο Ισραήλ, κομίζοντας νέα «ειρηνευτική πρόταση» ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ουίλιαμ Μπερνς

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Σκληρή και ακριβής» θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, της Δευτέρας, αλλά «θα γίνουν σεβαστά τα αμερικανικά συμφέροντα». Αυτό κατέστησε σαφές, χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, λίγες ώρες πριν την άφιξη, σήμερα, στο Ισραήλ του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, που κομίζει και τη νέα «ειρηνευτική πρόταση» της Ουάσιγκτον. Θετική είναι η πρώτη αντίδραση και της Π. Αρχής στο αμερικανικό σχέδιο, όπως δήλωνε ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ.

«Αν απαντήσουμε άμεσα και σαρωτικά, όπως κάναμε τις προηγούμενες φορές, θα προκαλέσουμε δυσκολίες στους Αμερικανούς, ενόψει των προετοιμασιών τους για το Ιράκ και επειδή ο πλήρης αφοπλισμός και η ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος είναι και προς το δικό μας εθνικό συμφέρον, θα λάβουμε υπόψη μας αυτήν την προσπάθεια», δήλωνε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Ελι Γισάι. Μία μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν με παγιδευμένο αυτοκίνητο δύο μέλη της «Τζιχάντ» εναντίον λεωφορείου, που προκάλεσε το θάνατο 14 Ισραηλινών και τον τραυματισμό 40, ο ισραηλινός στρατός δεν προέβη σε καμία, ευρείας κλίμακας, αντίδραση.

Μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι συνήθιζε να κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις, ο Αριέλ Σαρόν δε συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται σχέδιο «επιλεκτικών σκληρών πληγμάτων κατά των τρομοκρατών». Πάντως, έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ισραηλινό Τύπο. Η «Μααρίβ» εκτιμά ότι ο Σαρόν «θα αξιοποιήσει την επίθεση για να προωθήσει τους πολιτικούς του στόχους, όπως δυστυχώς έκανε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο». Η «Γιεντότ Αχρονότ» τονίζει ότι η «ξεροκεφαλιά της ισραηλινής ηγεσίας έχει πολύ υψηλό ανθρώπινο κόστος. Η επίμονη άρνησή της να δεχτεί σύνορα στα ανατολικά της έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα, όπου 2 λαοί ζουν δίπλα - δίπλα και μισιούνται θανάσιμα».


Associated Press

Χθες, πάντως, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε τα σπίτια δύο άλλων υπόπτων ως καμικάζι έξω από τη Νάμπλους, ενώ άνοιξε πυρ εναντίον του εγκαταλειμμένου σπιτιού ενός στελέχους της «Τζιχάντ» στη Χεβρώνα. Επίσης, 10 ισραηλινά τανκς εισέβαλαν προσωρινά στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Φθάνει ο Μπερνς

Σήμερα, αναμένεται στο Ισραήλ ο Αμερικανός απεσταλμένος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις, τόσο με την ισραηλινή ηγεσία, όσο και με Παλαιστινίους αξιωματούχους, πλην, όμως, του Γιάσερ Αραφάτ, όπως τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, που συναντήθηκε με τον Ουίλιαμ Μπερνς, την περασμένη εβδομάδα εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, υποστήριζε ότι του παραδόθηκε ένα «αμερικανικό σχέδιο», με το οποίο, γενικά, η παλαιστινιακή πλευρά συμφωνεί και πρόκειται να ζητήσει μερικές διευκρινίσεις, όσον αφορά, κυρίως, στο χρονοδιάγραμμα και σε ό,τι σχετίζεται με την επιτήρηση της εφαρμογής μιας τυχόν συμφωνίας.

Σύμφωνα, πάντα, με τα λεγόμενα του Σάαθ, το σχέδιο προβλέπει σε μια πρώτη φάση, από το Νοέμβρη μέχρι τον Απρίλη του 2003, να κηρυχτεί εκεχειρία από τους Παλαιστινίους, να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα στις θέσεις που κατείχαν πριν το 2000, και να διεξαχθούν παλαιστινιακές εκλογές. Η δεύτερη φάση εκτείνεται από το Μάη μέχρι το Δεκέμβρη του 2003 και προβλέπει ίδρυση προσωρινού παλαιστινιακού κράτους, διάλυση αρκετών εποικισμών και περαιτέρω απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί εδαφική συνέχεια στο κράτος. Η τελευταία φάση είναι από το 2004 έως τα μέσα του 2005, οπότε θα καταληχθεί τελική συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ