Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
Η μεθόδευση της νέας επίθεσης

Εδώ και μήνες ήταν σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης ότι επιζητεί μια δικαιολογία για να προχωρήσει σε νέες ανατροπές

Ακούραστη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των βιομηχάνων και στην υλοποίηση των ντιρεκτίβων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ζητά να αυξηθεί το ποσοστό της μερικής απασχόλησης. Πριν «στεγνώσει το μελάνι» του αντιασφαλιστικού νόμου, φρεσκάρει τα σκονισμένα ιδεολογήματα της ταξικής συνεργασίας και ανασταίνει τον καταρρακωμένο «κοινωνικό διάλογο» για νέες εφορμήσεις στις συρρικνωμένες κατακτήσεις των εργαζομένων.

Μπορεί για τη ΓΣΕΕ η αξιολόγηση του νόμου 2874 που σαν κύριο στοιχείο είχε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, να περνά μέσα από τα στοιχεία για τις απολύσεις ή τις προσλήψεις που προέκυψαν με βάση τις ρυθμίσεις του, αυτό όμως είναι ένα συνειδητά πλαστό δίλημμα. Γιατί ο νόμος αυτός έπληξε κατ' εξοχήν την έννοια του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και αυτό το γεγονός η ΓΣΕΕ δεν το αγγίζει. Αν το έκανε θα έπρεπε να αποδοκιμάσει όλες τις μέχρι τώρα επιλογές της υπέρ των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων.

Αντίθετα, με την παρέμβασή της αυτοπροσδιορίζεται σαν ένας καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα των «κοινωνικών εταίρων», οι οποίοι αναμένεται να επανεμφανιστούν ενωμένοι σε ένα νέο σχήμα «κοινωνικού διαλόγου». Εξάλλου, υπάρχει ανεκτέλεστη ακόμα η κυβερνητική παραγγελία: Από τις 25 Απρίλη 2002, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο που εξέτασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας δήλωνε: «Εισηγηθήκαμε σήμερα και γίνεται δεκτό να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Εθνικού Φόρουμ για την εργασία. Θα πρέπει να αναβαθμίσουμε την εθνική συνεργασία για την απασχόληση. Αυτό είναι ένα μείζον θέμα το οποίο απασχολεί την κυβέρνησή μας, το σύνολο της ελληνικής πολιτείας, από κοινού θα πρέπει να στρατευτούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο».

Η σύσταση αυτής της «Εθνικής Επιτροπής» απασχόλησε και τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτή στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ στο τέλος Αυγούστου, λίγες μέρες πριν πάει στην Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Αλλά ο υπουργός Εργασίας, ήδη από τον Απρίλη ήταν ξεκάθαρος: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε: «Πράγματι πάρα πολλοί δηλώνουν, ότι δεν εκφράζονται από τον τύπο της εργασίας που έχει επικρατήσει στη χώρα μας. Εμείς, για μια ακόμη φορά το δηλώνω, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση, γιατί στο πρόσφατο παρελθόν παρά λίγο να δημιουργηθεί αυτή η σύγχυση, προχωρώντας στη δημιουργία αυτού του Εθνικού Φόρουμ Εργασίας, έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε το σύνολο των θεμάτων. Και στο πλαίσιο της διετούς θητείας μας μέχρι το 2004 δεν πρόκειται να αναλάβουμε από τη δική μας πλευρά μονομερή πρωτοβουλία προκειμένου μέσω μιας πολιτικής επιβολής απόψεων και μέτρων να αναδιαρθρώσουμε την αγορά εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε και θα το επιτύχουμε με τη συνεργασία και τη συναίνεση όλων των άλλων φορέων, ιδίως των κοινωνικών εταίρων τους οποίους καλούμε σ' αυτή τη συνεργασία».

Οι χτεσινές ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ κάνουν καθαρό ότι ο ένας από τους «εταίρους» ανταποκρίθηκε ήδη στο κάλεσμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ