Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
O «Δ. Σολωμός» ανάμεσα σε συμπληγάδες

Καταγγελία του ΣΕΗ κατά της «Lexicon» και της ΕΡΤ

To ΣΕΗ, με ανακοίνωσή του, επανέρχεται στην καταγγελία για τη διακοπή των γυρισμάτων της σειράς της ΕΡΤ «Διονύσιος Σολωμός». Η διακοπή των γυρισμάτων είχε σαν αποτέλεσμα οι ηθοποιοί να μην πληρωθούν από την εταιρία «Lexicon Γ. Μπασίπαγλης», που ήταν συμπαραγωγός μαζί με την ΕΡΤ. Το ΣΕΗ χαρακτηριστικά, για να σκιαγραφήσει την απαράδεκτη κατάσταση, στην ανακοίνωσή του έχει τίτλο: «Το ΣΕΗ ανάμεσα στις συμπληγάδες της εταιρίας "Lexicon Γ.Μπασίπαγλης" και της ΕΡΤ».

Το ΣΕΗ καταγγέλλει τις σοβαρότατες εκκρεμότητες που προκύπτουν από τη συνεργασία ηθοποιών με τη σειρά «Διονύσιος Σολωμός». Το σωματείο των ηθοποιών καταγγέλλει την εταιρία του Γ. Μπασίπαγλη, που, όπως αναφέρεται, «επίμονα αρνείται μέχρι σήμερα να εξηγήσει για ποιο λόγο διέκοψε απροειδοποίητα τα γυρίσματα» της ταινίας. Η εν λόγω εταιρία αρνείται επίσης να «αποπληρώσει μέχρις εξοφλήσεως τους ηθοποιούς που συνεργάστηκαν σ' αυτήν», να καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και κυρίως να «συνάψει έστω και μεταχρονολογημένα συμβάσεις έργου μαζί τους».

Οι ηθοποιοί επανειλημμένα έχουν ζητήσει από την εταιρία «Lexicon», την επίλυση του προβλήματος. Οι προσπάθειές τους, όμως, απέβησαν άκαρπες. Τελικά, 24 ηθοποιοί απευθύνθηκαν στο ΣΕΗ, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της εταιρίας. Ηδη, όμως, καταγγελίες έχουν γίνει και από άλλους ηθοποιούς, που ο αριθμός τους συνολικά ανέρχεται στους πενήντα.

Το ΣΕΗ βρέθηκε και ενώπιον της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας, στην οποία παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της εταιρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της «Lexicon» προσπάθησε να «δώσει την εντύπωση ότι η εταιρία είναι έτοιμη να πληρώσει τους ηθοποιούς». Το σωματείο ηθοποιών μιλάει για εμπαιγμό, αφού το ποσό που δίνει η εταιρία σε μερικούς μόνον ηθοποιούς δεν καλύπτει την αποζημίωση. Δε γίνεται, επίσης, μνεία για σύναψη σύμβασης έργου, καθώς και στη διασφάλιση των πνευματικών τους δικαιωμάτων, σε «πιθανή επαναπρόσληψή τους» στη μη όμως «διακρινόμενη στο άμεσο μέλλον συνέχιση των γυρισμάτων».

Η «Lexicon Γ. Μπασίπαγλης», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, αρνείται συστηματικά ν' αναλάβει τις συνολικές της ευθύνες και «επιρρίπτει τις ευθύνες στην ΕΡΤ». Το ΣΕΗ υπενθυμίζει ότι έχει στραφεί και κατά του αρμοδίου του ΙΚΑ, αφού εκκρεμούν οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών των ηθοποιών. Το σωματείο των ηθοποιών υπογραμμίζει ότι θα προσφύγει και στα πολιτικά δικαστήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με μια συγκινητική βραδιά ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΣΕΗ (2018-02-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-02-03 00:00:00.0)
Διεκδικούν τα αυτονόητα (2009-01-28 00:00:00.0)
Αδιαφάνεια και αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ (2006-05-11 00:00:00.0)
Νέες στάσεις στο ΚΘΒΕ (2003-02-06 00:00:00.0)
Οι καλλιτέχνες έχουν δικαιώματα μόνο στα χαρτιά (1995-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ