Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Οχι ασπιρίνη στα παιδιά

Η χορήγηση της ασπιρίνης (ASPIRIN) δε συνιστάται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, υπογραμμίζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση των Βρετανικών Αρχών Υγείας (MCA), σχετικά με επικείμενο περιορισμό στη χορήγηση του αναλγητικού - αντιπυρετικού φαρμάκου στα παιδιά.

Το φάρμακο αυτό, επεξηγεί ο ΕΟΦ, συνδέεται με την εμφάνιση του συνδρόμου Reye, ενός εξαιρετικά σπάνιου, αλλά δυνητικά θανατηφόρου συνδρόμου που πλήττει τον εγκέφαλο και το ήπαρ. Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι τα αίτια που προκαλούν το σύνδρομο Reye δεν είναι πλήρως γνωστά, η εμφάνισή του, ωστόσο, έχει συνδεθεί με τη χορήγηση ασπιρίνης σε εμπύρετες καταστάσεις, σε παιδιά.

Συμπτώματα του συνδρόμου, είναι έντονος έμετος, ζάλη, απώλεια συνείδησης. Επειδή οι ιογενείς λοιμώξεις συνοδεύονται συχνά από ανάλογα συμπτώματα, που στις περισσότερες περιπτώσεις δε συνδέονται με το σύνδρομο Reye, η διάγνωσή του, τονίζει ο ΕΟΦ, γίνεται μόνο με ειδικές εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Καταλήγοντας, ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι η ασπιρίνη (ASPIRIN) είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο, όταν χορηγείται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες οδηγίες χρήσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ