Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προσπαθούν να συγκαλύψουν ένα έγκλημα

Απαράδεκτη η στάση των αρμόδιων κρατικών αρχών ελέγχου. Κάλυψη της εργοδοσίας από την κυβέρνηση καταγγέλλει το ΠΑΜΕ με αφορμή το βαρύτατο τραυματισμό του μεταλλεργάτη συνδικαλιστή Αλέκου Παρασκευόπουλου

Ο Αλέκος Παρασκευόπουλος εκεί που ήταν πάντα η θέση του, στην πρώτη γραμμή πίσω από το πανό του συνδικάτου
Ο Αλέκος Παρασκευόπουλος εκεί που ήταν πάντα η θέση του, στην πρώτη γραμμή πίσω από το πανό του συνδικάτου
Πολλά ερωτήματα δημιουργούνται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το σοβαρότατο εργατικό «ατύχημα» που υπέστη την Τετάρτη 23 του Οκτώβρη ο 40χρονος μονταδόρος Αλέκος Παρασκευόπουλος στη βιοτεχνία φωτιστικών «Αφοί Νικολόπουλοι» στην Αργυρούπολη, στην οποία δούλευαν ακόμα δύο εργαζόμενοι. Οι εργοδότες, γνωρίζοντας ότι κακώς τον είχαν βάλει να δουλέψει σε πρέσα στην οποία, όπως τραγικά αποδείχτηκε, δε λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφάλειας, έσπευσαν να σφραγίσουν την επιχείρηση για δύο μέρες, ενώ καμία προσπάθεια δεν έγινε ούτε από τις υπηρεσίες του υπουργείου, ούτε από την αστυνομία για να βρεθούν.

Ο Αλέκος Παρασκευόπουλος, που είναι μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και μέλος του ΚΚΕ, σύμφωνα με ό,τι ίσχυε μέχρι χτες το μεσημέρι, είναι βαριά χτυπημένος στο κεφάλι και βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση νοσηλευόμενος στην Εντατική Μονάδα του «Ευαγγελισμού».

Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες μελών του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου, υπάρχουν ενδείξεις ότι από τη μεριά της εργοδοσίας γίνονται προσπάθειες συσκότισης των αιτιών του εργατικού «ατυχήματος» και μετάθεσης των ευθυνών στον ίδιο τον εργαζόμενο. Στις προσπάθειες αυτές η εργοδοσία φαίνεται πως βρίσκει αρωγό και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Οι καταγγελίες του συνδικάτου επιβεβαιώθηκαν και από το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», καθώς κάθε προσπάθεια που κάναμε για να επικοινωνήσουμε με τους ελεγκτές Προδρομίδη και Φραγκιαδάκη όσο και με τον προϊστάμενό τους, Κραψίτη, έπεσε σε τοίχο. Με αποκορύφωμα απάντηση που λάβαμε από κάποιον - δεν έδινε όνομα - από το γραφείο του (τηλ. 010-3702.408) ότι ο Κραψίτης όχι μόνο δεν μπορεί να μας μιλήσει αλλά θα λείπει και όλη την υπόλοιπη βδομάδα! Μας παρέπεμψαν σε κάποια προϊσταμένη όλων αυτών στο τηλ. 010-3702.404, όπου επίσης δεν το σήκωνε κανείς κι ας ήταν εργάσιμη ώρα.

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ

Την ασυδοσία των εργοδοτών και την πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε ανακοίνωσή του με αφορμή και αυτό το σοβαρό εργατικό «ατύχημα». Ταυτόχρονα, διατυπώνει την έντονη διαμαρτυρία του για την άρνηση των υπευθύνων του αρμόδιου ΚΕΠΕΚ (Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας), να παραστούν στην αυτοψία για τη διερεύνηση των αιτιών του εργατικού «ατυχήματος» στελέχη του ΠΑΜΕ από την Ομοσπονδία Μετάλλου και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Το περιστατικό έγινε κάτω από συνθήκες που χρειάζεται να φωτιστούν, κόντρα στην προσπάθεια του εργοδότη, που επιδιώκει να τις συσκοτίσει. Σημειώνουμε ότι ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς συνοδεία από άνθρωπο της επιχείρησης.

Ο συνάδελφος δεν είχε ειδικότητα σχετική με τη λειτουργία και συντήρηση του μηχανήματος.

Σύμφωνα με το ΠΔ 17/96 άρθρο 7, αποκλειστική και αμετάθετη είναι η ευθύνη του εργοδότη για την ομαλή λειτουργία και συντήρηση των μηχανημάτων στην επιχείρησή του. Τις επόμενες μέρες για το συγκεκριμένο ατύχημα θα δοθεί το πόρισμα των τεχνικών επιθεωρητών του αρμόδιου ΚΕΠΕΚ, οι οποίοι έκαναν αυτοψία στο χώρο.

Στελέχη του ΠΑΜΕ, από την Ομοσπονδία Μετάλλου και το Συνδικάτο Μετάλλου, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους γιατί στην ουσία υπήρξε άρνηση από τους υπεύθυνους του ΚΕΠΕΚ να είναι παρόντα στην αυτοψία για τη διερεύνηση των αιτιών.

Το ΠΑΜΕ με αφορμή και αυτό το σοβαρό ατύχημα καταγγέλλει την εργοδοσία για την έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Καταγγέλλουμε και την κυβέρνηση για τις σοβαρότατες ευθύνες που έχει και ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας, γιατί όχι μόνον καλύπτει αλλά και ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ