Κυριακή 3 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ TV
Ματς Μπόρις Σπάσκι - Μπόμπι Φίσερ

Η 35η Σκακιστική Ολυμπιάδα διεξάγεται στο Μπλεντ της Σλοβενίας

Ο Ρόμπερτ Φίσερ στην επανεμφάνισή του, μετά από 20 χρόνια απουσίας, με αντίπαλο τον Μπόρις Σπάσκι, ο οποίος κατακρίθηκε - και ίσως δικαιολογημένα - για την ήττα και την απώλεια του τίτλου
Ο Ρόμπερτ Φίσερ στην επανεμφάνισή του, μετά από 20 χρόνια απουσίας, με αντίπαλο τον Μπόρις Σπάσκι, ο οποίος κατακρίθηκε - και ίσως δικαιολογημένα - για την ήττα και την απώλεια του τίτλου
Προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της ιστορικής αλήθειας, παρουσίασε η ταινία γαλλογερμανικού καναλιού με θέμα το περιβόητο «Ματς του αιώνα», μεταξύ του Ρώσου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι και του Αμερικανού GM Ρόμπερτ Φίσερ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας το 1972.

Η βρώμικη προπαγάνδα, που συναντάμε συχνά σε ταινίες τύπου «Τζέιμς Μποντ» και παρόμοιων πρακτόρων, παρουσίασε στο τηλεοπτικό κοινό, σαν υπεύθυνη για την ένταση του «Ψυχρού πολέμου», τη Σοβιετική Ενωση και μέσω αυτού του ματς, ενώ στην πραγματικότητα - και είναι γνωστό απ' όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο, πολίτες και σκακιστές ότι αντίθετα το αμερικανικό πολιτικό σύστημα και οι πολυεθνικές του χρηματοδοτούσαν επί χρόνια τα σκακιστικά προγράμματα και πρωταθλήματα, με σκοπό να αποσπάσουν επιτέλους τον παγκόσμιο τίτλο από τη Σοβιετική Ενωση.

Ο ίδιος ο Ρόμπερτ Φίσερ, σύμφωνα με συνεντεύξεις του στο παγκόσμιο διαδίκτυο, τελεί υπό διωγμό, επειδή με δική του πρωτοβουλία και μη υπακούοντας τις ΗΠΑ, έσπασε το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, παίζοντας το 1992 - μετά από 20 χρόνια απουσίας από τον παγκόσμιο σκακιστικό στίβο - νέο ματς με τον Μπόρις Σπάσκι.

Σύμφωνα πάντα με το Ιντερνετ, ο Μπ. Φίσερ θέλει να δώσει για πολλά σκακιστικά, αλλά και πολιτικά θέματα συνεντεύξεις σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, αλλά συχνά έχει αρνητικές απαντήσεις...

Τα παράπονά του και οι δηλώσεις του είναι πολύ τσουχτερές για το αμερικανικό κατεστημένο. Προς το παρόν, αναφερόμαστε σε μια ήπια δήλωσή του: «Οσο ήταν ο ψυχρός πόλεμος με χρησιμοποιούσαν. Με τις προσπάθειές μου, όμως, κατάφερα, μέσω του σκακιού, να δείξω ότι υπάρχει στην Αμερική και πνευματική αξία.

Τώρα, όχι μόνο με πετάνε, αλλά θέλουν να με βάλουν και φυλακή».

Η ταινία για το «Ματς του αιώνα» δεν αναφέρθηκε καθόλου στη μετά την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου εποχή και το σήμερα του Μπόμπι Φίσερ...

  • Συνεχίζονται στη Σλοβενία οι αγώνες της 35ης Σκακιστικής Ολυμπιάδας με συμμετοχή 141 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας του Αφγανιστάν.

Στις εθνικές ομάδες της χώρας μας αγωνίζονται: Γυναίκες: Αννα - Μαρία Μπότσαρη, Μαρίνα Μακροπούλου, Μαρία Κουβάτσου και Κατερίνα Φαχιρίδου. Αντρες: Παπαϊωάννου Ι., Μπανίκας Χρ., Νικολαΐδης Ι., Μιλαντίνοβιτς Ι. όλοι Γκραντ-Μάστερς, Χαλκιάς Στ., Βουλδής Αγγ. και οι δυο Διεθνείς Μετρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ