Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση αρμενικών κειμηλίων

Στο Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ από τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο, παρουσία του Καθολικού κ. Αράμ Α` του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, η έκθεση «Κειμήλια των Αρμενίων της Κιλικίας», την οποία διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη, με την πρωτοβουλία της οικογένειας Καραμπέτ Καλφαγιάν και με τη συμπαράσταση της Μητρόπολης και της Κοινότητας Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 9/12, αφορά στην ιστορία και την τέχνη των Αρμενίων της Κιλικίας από την ίδρυση του μεσαιωνικού βασιλείου της Μικρής Αρμενίας το 12ο αιώνα έως το μεγάλο διωγμό του 1915. Τα 80 αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από τους θησαυρούς του αρμενικού ναού της Αγίας Σοφίας στη Σις της Κιλικίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το καραβάνι των προσφύγων στο Χαλέπι και αργότερα στην Αντελιάς του Λιβάνου, όπου στεγάζεται και σήμερα το Καθολικάτο της Κιλικίας. Τα εκθέματα συμπληρώνονται με τρία σημαντικά χειρόγραφα του 12ου-14ου αιώνα, τα οποία ανήκουν στην αρμενική Μονή των Μεχιταριστών στη Βενετία.

Τα εκθέματα χωρίζονται στις εξής ενότητες: Εικονογραφημένα χειρόγραφα του 13-17ου αιώνα. Νομίσματα του 12-14ου αιώνα. Παλαίτυπα του 16-18ου αιώνα. Ασημένια λειτουργικά σκεύη και ιερατικά του 13-19ου αιώνα. Η έκθεση συνοδεύεται από συλλογικό επιστημονικό κατάλογο, πλούσια εικονογραφημένο, ο οποίος εκδόθηκε από τον «Ολκό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ