Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανθολογία αρβανίτικων τραγουδιών

Εκατόν πενήντα δύο αρβανίτικα τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα, καταγραμμένα σε νότες, με ιστορικές, γλωσσολογικές, μουσικολογικές, προσωδιακές και μετρικές αναλύσεις περιλαμβάνονται στη σπουδαία έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ) και του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου (ΜΛΑ) με τίτλο «Ανθολογία αρβανίτικων τραγουδιών της Ελλάδας». Το βιβλίο αποτελεί μέρος της 17χρονης έρευνας του συγγραφέα - συνεργάτη του ΜΛΑ και γνωστού ερμηνευτή Θανάση Μωραΐτη και αφιερώνεται στη μνήμη της ιδρύτριας του ΚΜΣ Μέλπως Μερλιέ και του δασκάλου του συγγραφέα Σπύρου Περιστέρη. Αποτελεί καρπό συστηματικής έρευνας του Θ. Μωραΐτη «βαθύ γνώστη της γλώσσας των ανθολογούμενων τραγουδιών και ικανότατο μουσικό», όπως υπογράμμισε ο διευθυντής του ΜΛΑ, Μάρκος Δραγούμης. Ο διακεκριμένος μουσικολόγος τόνισε πως η ανθολογία «έρχεται να γεμίσει ένα σημαντικό κενό και να επιτρέψει να τοποθετηθεί η μελέτη της δημοτικής μας μουσικής σε μια ευρύτερη βάση». Το βιβλίο συνοδεύεται με CD όπου ακούγονται όλα τα τραγούδια από επιτόπιες κυρίως ηχογραφήσεις, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ανέκδοτες νέες θεωρητικές έρευνες και μουσικολογικές αναλύσεις του Δημήτρη Λέκκα, ανέκδοτες εργασίες με ιστορικές αναφορές και αποσπάσματα βιβλίων και γλωσσολογικών ερευνών.

Από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο εκδόθηκαν και δύο πολύτιμα CD: «Καταμεσιός στη θάλασσα» - Τραγούδια της Σαμοθράκης. Περιλαμβάνει 22 ανέκδοτα τραγούδια από το βιβλίο του Μάρκου Δραγούμη «85 Δημοτικές μελωδίες από τα κατάλοιπα του Νικολάου Φαρδύ». Πρόκειται για καταγραφές του Ν. Φαρδύ στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και στη Σμύρνη στα τέλη του 19ου αιώνα και ο Μ. Δραγούμης στη Σαμοθράκη το 1961. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Χρόνης Αηδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Θανάσης Μωραΐτης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μ. Δραγούμης.

Το CD «Τραγούδια και σκοποί από τους Χουλιαράδες της Ηπείρου» περιλαμβάνει αυθεντικές ηχογραφήσεις της Μ. Μερλιέ στην Αθήνα το 1930 (με εκτελεστές την κομπανία του περίφημου κλαρινίστα Νικόλαου Τζάρα και του τραγουδιστή Γάκη Σόντη) και ο Μ. Δραγούμης με τον Γρηγόρη Μπενέκο το 1992 στο χωριό Χουλιαράδες της Ηπείρου με ντόπιους τραγουδιστές. Επίσης προστέθηκαν δύο εξαιρετικά οργανικά κομμάτια από εμπορικό δίσκο του 1929, όπου πρωταγωνιστεί το κλαρίνο του κορυφαίου Ηπειρώτη δεξιοτέχνη Κίτσιου Χαρισιάδη.

Η διακίνηση - διανομή των εκδόσεων του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου γίνεται από τη Λέσχη του Δίσκου (Ακαδημίας 57, τηλ. 210-3631819). Ειδικά το βιβλίο διατίθεται και από τον εκδοτικό οίκο «Κατάρτι» (Μαυρομιχάλη 9, τηλ. 210-3604793).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ