Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Μια από τα ίδια»

«Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Ο γνωστός στίχος περιγράφει το αποτέλεσμα της «μαραθώνιας» ΓΣ που πραγματοποίησε χτες η ΕΠΑΕ. Η νοσηρή κατάσταση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν αλλάζει και το άθλημα εξακολουθεί να βρίσκεται στη... ζωή διασωληνωμένο. Οι επιχειρηματίες - «παράγοντες» για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το κέρδος τους. Εξακολουθούν λοιπόν ν' απαιτούν από την κυβέρνηση, όπως μέχρι σήμερα, τα «σπασμένα» τους να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να ισορροπήσουν και τις μεταξύ τους αντιθέσεις, αφού τα συμφέροντα είναι τεράστια και πολυεπίπεδα.

Στην πολύωρη χτεσινή διαδικασία κάποιοι πρότειναν μεγάλη αναβολή των αγωνιστικών, που ίσως οδηγούσε και σε ματαίωση του πρωταθλήματος, και άλλοι μικρότερη. Τελικά δεν αποφάσισαν διακοπή αλλά σύσταση επιτροπής που θα συναντηθεί με τους εμπλεκόμενους (ΓΓΑ, ΠΣΑΠ κλπ.) και θα συζητήσει το «σχέδιο εξυγίανσης». Οσο για τα περαιτέρω θα παρθούν αποφάσεις σε νέα ΓΣ στις 20 του μήνα. Νωρίτερα, οι «άστεγες» ΠΑΕ φέρονται να τα χάλασαν στη μοιρασιά και έτσι δεν καρποφόρησε η πρόταση του ΑΛΦΑ, όπως είχε γίνει και με αυτή του συνδρομητικού. Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη μάλλον έπαιξε η άρνηση ΟΠΑΠ και ΕΡΤ να συνδράμουν μ' ένα αξιοσέβαστο ποσό.

Ενδεικτικές των προθέσεων αλλά και των αντικρουομένων συμφερόντων που έχουν οι παράγοντες είναι κάποιες κουβέντες του Σ. Κόκκαλη: «Πρέπει να καταλάβουν όμως όλοι (σ.σ. ποδοσφαιριστές) ότι εδώ δεν υπάρχει μείωση 20 ή 30%. Εδώ υπάρχει ή το «0» ή κάποια αμοιβή ανάλογη με αυτά που οι ίδιοι φέρνουν στα ταμεία των ομάδων τους. Οι ΠΑΕ δε ζητούν χρήματα από το κράτος. Ζητούν κάποιες απαλλαγές (φορολογικές) για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές. Από τότε που ανέλαβα εγώ τον Ολυμπιακό, έχουμε δώσει στην πολιτεία 15 δισεκατομμύρια δραχμές και δεν έχουμε πάρει... μία. Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε διενέξεις μεταξύ μας. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Αν αυτό βουλιάξει θα είμαστε όλοι μαζί. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να εκμεταλλευτούμε όλοι μαζί το προϊόν. Θέλω να ξεχάσουμε οποιεσδήποτε αντιπαλότητες και πρέπει όλοι να κάνουμε από κοινού κάτι».

Χαρακτηριστική των «περίεργων» καιρών είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Πολιτισμού Ευαγγ. Βενιζέλου. Αρκετά καθυστερημένα και μάλλον συγκυριακά ο υπουργός θυμήθηκε ότι «η Πολιτεία δεν είναι συνέταιρος ούτε των ΠΑΕ, ούτε των τηλεοπτικών σταθμών». Πάντως, σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υφυπουργού, Γ. Λιάνη, με εκπροσώπους της ΕΠΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ