Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Ολοταχώς προς την «εμβάθυνση» της ιδιωτικοποίησης

Οι κυβερνώντες έχουν προγραμματίσει να διαθέσουν σε δημόσια εγγραφή επιπλέον νέο πακέτο μετοχών (15%) της ΔΕΗ, ενώ έπεται και συνέχεια

Μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραχωρήσει και νέο πακέτο μετοχών της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις αρχές Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί δημόσια εγγραφή, ώστε μέχρι μέσα Δεκέμβρη να έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση πακέτου περίπου 15%. Ετσι, μέσα σε ένα χρόνο, θα έχει παραδοθεί το 30% της ΔΕΗ στους ιδιώτες. Για την ώρα, η μόνη ανησυχία της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει επέμβαση στο Ιράκ και διεθνής αναστάτωση, η οποία θα απέτρεπε τους «επενδυτές» από την αγορά μετοχών της ΔΕΗ.

Η δεύτερη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αν και έχει εξαγγελθεί από τα τέλη της περασμένης Ανοιξης, έρχεται να συνδυαστεί και με την πρόσφατη αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος της ΔΕΗ να αποζημιωθεί για τη συνέχιση της λειτουργίας, έργων που ως ιδιωτική πλέον επιχείρηση δεν τη συμφέρουν. Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο καλείται να καταβάλει στην ιδιωτική ΔΕΗ ποσό ύψους τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αρδευτικά έργα, αλλά και για τη χαμηλή τιμή που αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια η πολυεθνική ΠΕΣΙΝΕ!

Για την αποζημίωση της ιδιωτικής ΔΕΗ, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να χαρατσώσει τον ελληνικό λαό. Για την κάλυψη του παραπάνω ποσού, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση του τιμολογίου σε τέτοιο ύψος, ώστε στα επόμενα χρόνια οι ιδιώτες να καρπωθούν τεράστια κέρδη. Η «λύση» της αύξησης των τιμολογίων, αντί της απευθείας επιδότηση από τον προϋπολογισμό, ικανοποιεί και τους υποψήφιους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι πιέζουν να αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας. Συνεπώς, ο μοναδικός χαμένος είναι ο ελληνικός λαός, που καλείται να πληρώσει από όλες τις πλευρές τη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση, που έχει αποφασίσει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μετοχοποίησης, θα προχωρήσει και στην αναζήτηση «στρατηγικού επενδυτή». Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, και με το πρόσχημα της ενίσχυσης της ΔΕΗ, θα παραχωρηθεί ένα μεγάλο πακέτο της επιχείρησης σε ξένη πολυεθνική ενεργειακή επιχείρηση, κατά τον ίδιο τρόπο που έχει δρομολογηθεί και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ