Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστική συμφωνία πολιτικών προεκτάσεων

Μια σημαντική συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ - ακριβέστερα της πλευράς των ΗΠΑ που παλεύει για την άρση του εμπάργκο - υπογράφτηκε τη Δευτέρα στην Κούβα, για τη συντήρηση των χιλιάδων σημαντικών κειμηλίων του συγγραφέα, Ερνεστ Χεμινγουέι, που φυλάσσονται στην κατοικία του στην Αβάνα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη συντήρηση, κατάταξη και αρχειοθέτηση των χιλιάδων εγγράφων, φωτογραφιών, και επιστολών που φυλάσσονται στην κατοικία, καθώς και αποκατάσταση του ξύλινου σκάφους που ο Χεμινγουέι χρησιμοποιούσε για ψάρεμα αλλά και για να περιπολεί για γερμανικά υποβρύχια στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η συμφωνία υπογράφτηκε στους κήπους της Φίνκα Βίχια, στην κατοικία του Χεμινγουέι στην κορυφή ενός λόφου στο προάστιο Σαν Φρανσίκο ντε Πάουλα, στην Αβάνα, όπου έγραψε πολλά από τα αριστουργήματά του. Στην τελετή παρέστησαν ο Φιντέλ Κάστρο, μέλη της οικογένειας του Χεμινγουέι και ο δημοκρατικός βουλευτής της Μασαχουσέτης, Τζέιμς Μακ Γκόβερν, που ηγείται της πρωτοβουλίας για τον τερματισμό του οικονομικού εμπάργκο κατά της Κούβας. Στο πρόγραμμα θα εμπλακούν πανεπιστημιακοί, η οικογένεια Χεμινγουέι και η κουβανική κυβέρνηση.

Οι μελετητές του έργου και της ζωής του νομπελίστα συγγραφέα ελπίζουν να βρουν πολλά στοιχεία από τα χειρόγραφα στη Φίνκα Βίχια, αφού εκεί έζησε 20 χρόνια.

Ο όγκος είναι εντυπωσιακός: πάνω από 2.000 έγγραφα και 3.000 φωτογραφίες και αρνητικά φυλάσσονται σε αρχειοθήκες και σε κούτες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται επιστολές προς τη σύζυγό του Μέρι, τον γιο του, Γκρέγκορι, τον εκδότη του Μαξ Πέρκινς και στην Ιταλίδα κόμισσα Αντριάνα Ιβαντιτς, με την οποία ήταν ερωτευμένος. Μεταξύ των ντοκουμέντων, βρίσκεται κι ένας επίλογος για το μυθιστόρημα «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», σύμφωνα με την εγγονή του, Τζένι Φίλιπς, που ανακάλυψε αυτό το εκπληκτικό εύρημα σε μία επίσκεψή της προ δύο ετών στην Κούβα. «Μέσα στα υπόγεια δεν κρύβεται κάποιο ατέλειωτο βιβλίο, αλλά υπάρχουν πολλά χειρόγραφα, που δείχνουν τα βήματα που ακολουθούσε στη διαδικασία γραφής των ήδη υπαρχόντων βιβλίων», επισημαίνει η ίδια. «Αυτή ήταν η κύρια κατοικία του στο τελευταίο τμήμα της ζωής του κι όταν έφυγε για το Αϊντάχο νόμιζε πως θα επέστρεφε σύντομα. Ετσι πήρε μαζί του πολύ λίγα πράγματα», δήλωσε ο εγγονός του, Σον Χεμινγουέι.

Στα ράφια βρίσκονται επίσης 9.000 βιβλία, πολλά από τα οποία φέρουν στα περιθώρια ιδιόχειρες σημειώσεις του συγγραφέα. Στους τοίχους του σπιτιού βρίσκονται κεφάλια από αντιλόπες, από τις κυνηγητικές του εξορμήσεις στην Αφρική και πίνακες από ταυρομαχίες. Το εκπληκτικό είναι ότι μισογεμάτα μπουκάλια από τζιν και ρούμι βρίσκονται ακόμη άθικτα στο μπαρ του σπιτιού. «Εχεις την αίσθηση πως μόλις βγήκε έξω για να μαζέψει την αλληλογραφία του από τον κήπο», δήλωσε η Τζ. Φίλιπς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ