Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ
Αναπτύσσονται, γιατί δεν υπάρχει πρόληψη

Το 8,4% των ενηλίκων πάσχουν από τη νόσο

Τα περιστατικά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) αποκαλύπτουν το τρωτό σημείο των συστημάτων υγείας, όπως αναπτύχθηκαν στο Δυτικό Κόσμο: Την έλλειψη της πρόληψης.

Η παραπάνω επισήμανση έγινε χτες σε συνέντευξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), με αφορμή τις εκδηλώσεις της Εταιρίας που θα γίνουν αύριο σε ορισμένες πόλεις της χώρας. Η ΧΑΠ είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από περιορισμό της ροής του αέρα (μέσα από τους βρόγχους) και δεν είναι αναστρέψιμη, ενώ καταλήγει σε αναπηρίες.

Ως κύρια αιτία θεωρείται το κάπνισμα, ενώ κατά σειρά ενοχοποιούνται οι σκόνες στον επαγγελματικό χώρο, τα χημικά ερεθιστικά, η ρύπανση των εσωτερικών χώρων και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στην παιδική ηλικία.

Η εμφάνιση της ΧΑΠ αρχίζει μετά τα 35 χρόνια και σύμφωνα με έρευνα της ΕΠΕ το 8,4% των ενηλίκων πάσχουν απ' τη νόσο. Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα μικρότερα ποσοστά της ΧΑΠ - λίγο πάνω από 6% - εμφανίζονται στην Αθήνα. Ακολουθούν μεγάλες πόλεις, όπως Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, με ποσοστά μεγαλύτερα του 8% και οι ημιαστικές περιοχές με ποσοστά 12%. Ποσοστά που φτάνουν στο 13% - κυρίως στους άντρες - εμφανίζονται στα χωριά.

Οι επιστήμονες απέδωσαν το υψηλό ποσοστό στο γεγονός ότι οι άντρες καπνίζουν και συχνάζουν στα καφενεία.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, υπογράμμισαν οι επιστήμονες, ενώ τόνισαν ότι η Πολιτεία πρέπει στους σχεδιασμούς της για τις υπηρεσίες υγείας να λάβει υπόψη της ότι οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ΧΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ