Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση Brok

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να δεχτεί τροπολογίες του ΚΚΕ που ζητούσαν την επιστροφή των Κυπρίων προσφύγων και τοποθετούσαν τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Απέρριψε επίσης τροπολογίες που ζητούσαν την ελεύθερη λειτουργία των κομμουνιστικών κομμάτων στις υποψήφιες χώρες. Κατόπιν τούτου, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κ. Αλυσσανδράκης δήλωσε, στα πλαίσια της αιτιολόγησης ψήφου, τα εξής:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερα στη χτεσινή μου ομιλία, δεν μπορούσαμε παρά να καταψηφίσουμε την έκθεση Brok. Ακόμα περισσότερο που, στη σημερινή ψηφοφορία:

1. Απορρίφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία οι τροπολογίες μας για την Κύπρο, μεταξύ αυτών η προσθήκη ότι η πολιτική λύση "πρέπει να προβλέπει τη δημιουργία διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ενιαία ιθαγένεια", η τροπολογία που ζητούσε ρητά την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους καθώς και πρόταση αντικατάστασης της φράσης "βορειοκυπριακή ηγεσία" με τη φράση "τουρκοκυπριακή ηγεσία". Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τροπολογία που καλεί τα δύο μέρη να υπογράψουν συμφωνία - πλαίσιο πριν την Κοπεγχάγη, πιέζοντας ασφυκτικά τον κυπριακό λαό. Είναι φανερό ότι το Ευρωκοινοβούλιο, μετά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν, αποκηρύσσει ανοιχτά το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και φτάνει στο σημείο να αρνείται στους πρόσφυγες το δικαίωμα επιστροφής.

2. Απορρίφθηκαν, με συντριπτική επίσης πλειοψηφία, οι τροπολογίες μας που ζητούσαν την άρση των απαγορεύσεων για τα κομμουνιστικά κόμματα που ισχύουν σε πολλές υποψήφιες χώρες, καθώς και την αναγνώριση πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων στη ρωσική μειονότητα της Λετονίας. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ακόμα μια φορά το πόσο υποκριτικές είναι οι πομπώδεις διακηρύξεις του Ευρωκοινοβουλίου και της ΕΕ γενικότερα για σεβασμό και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τον αντιλαϊκό, αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της διεύρυνσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ