Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΜΟΤΕΞ»
Απέλυσε πέντε εργαζόμενες

Στο δρόμο πέταξε χτες πέντε εργαζόμενες η γερμανική διεύθυνση του εργοστασίου εσωρούχων «ΚΟΜΟΤΕΞ» στην Ξάνθη, εφαρμόζοντας και αυτή πιστά την πολιτική των μονοπωλίων, μεταφέροντας δραστηριότητες σε χώρες με πιο φτηνά εργατικά χέρια για να αυξήσει τα κέρδη, αφού ξεζούμισε τους εδώ εργαζόμενους.

Ετσι η γερμανική εταιρία «ΜΑΚ», που έχει την επιχείρηση, ανακοίνωσε προφορικά ότι θα απολύει κάθε μήνα το 2% των εργαζομένων από τα τμήματα του ραφείου και της συσκευασίας, καθώς έχει ανοίξει αντίστοιχα στη Βουλγαρία και της κοστίζουν λιγότερο. Η γερμανική εταιρία όμως έχει ξεκινήσει πολιτική συρρίκνωσης του προσωπικού από το 1999, όταν επιχείρησε να απολύσει μαζικά 150 εργαζόμενους. Τότε η κινητοποίηση των εργαζομένων την εμπόδισε. Από τότε μέχρι σήμερα όμως σταδιακά και με διάφορους τρόπους το προσωπικό έχει μειωθεί από 400 σε 250 εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα η εργοδοσία έχει επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών και προσπαθεί να σπάσει κάθε συνδικαλιστική δράση. Ετσι δεν είναι τυχαίο που μέσα στις χτεσινές απολύσεις βρίσκεται και μία εργαζόμενη ιδρυτικό μέλος του κλαδικού σωματείου. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να μεταθέσει και να υποβαθμίσει τον αντιπρόεδρο του κλαδικού σωματείου παρά την καταγγελία του γεγονότος στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το εργοστασιακό σωματείο αντέδρασε άμεσα στη χτεσινή εξέλιξη, κηρύσσοντας μία ώρα στάση εργασίας και θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ