Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ
Εκβιάζει και απειλεί το νέο «αφεντικό»

Ενώ έχει παρέλθει η ημερομηνία για την πρόσληψη των εργαζομένων, ο εφοπλιστής Στ. Ηλίας, που είναι ο νέος ιδιοκτήτας των ναυπηγείων,  εκβιάζει την  ΕΤΒΑ να του παραχωρήσει και άλλα προνόμοια και απαιτεί τη συναίνεση των εργαζομένων

Πολλά και εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η στάση του εφοπλιστή Στ. Ηλία, που πρόσφατα έγινε - με τις ευλογίες της κυβέρνησης Σημίτη - κάτοχος των Ναυπηγείων Αυλίδας. Και ενώ ο κ. Ηλίας έχει εξαγοράσει τα ναυπηγεία από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, με τη δέσμευση - μεταξύ άλλων - ότι θα προσλάμβανε μέχρι το τέλος Νοέμβρη (ήδη μπήκαμε στο Δεκέμβρη) το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν επί Λελάκη, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, με εξώδικα που αποστέλλει προς τους εργαζόμενους απαιτεί να αποδεχτούν τους όρους του, ενώ κατηγορεί και την ΕΤΒΑ για ασυνέπεια!

Τα ερωτηματικά, όμως, πληθαίνουν και από τη στάση της ΕΤΒΑ, που είναι η πωλήτρια του ναυπηγείου. Η διοίκηση της εν λόγω τράπεζας, ενώ έχει περάσει η προθεσμία εφαρμογής των όρων, τόσο για την επαναπρόσληψη, όσο και για λειτουργία του ναυπηγείου, «νίπτει τας χείρας της». Παρακολουθεί ως απλός θεατής τους εκβιασμούς του Στ. Ηλία, τόσο προς τους εργαζόμενους, όσο και προς αυτήν την ίδια. Αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι για τον όρο της επαναπρόσληψης του προσωπικού, έχει κατατεθεί από το νυν ιδιοκτήτη και εγγυητική επιστολή ύψους 300 εκατομμυρίων δραχμών, η οποία έχει εκπέσει από προχθές, χωρίς όμως η ΕΤΒΑ να προχωρεί στον προσεταιρισμό της.

Παράλληλα, σε προχτεσινή τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, ο Στ. Ηλίας εμφανίστηκε προκλητικός απαιτώντας από τους εργαζόμενους να είναι «συναινετικοί», ενώ όσον αφορά την εγγυητική επιστολή για την πρόσληψη του προσωπικού, απείλησε την ΕΤΒΑ «να μην σκεφτεί και την προσεταιριστεί, διότι δεν πρόκειται να ανοίξω ποτέ το ναυπηγείο». Μάλιστα, σημείωσε ότι η ΕΤΒΑ δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, καθώς επίσης και ότι τον εκβίασε για να αγοράσει το ναυπηγείο! Από την πλευρά του, ο Χρ. Πρωτόπαππας... δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί και νέα τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της ΕΤΒΑ δηλώνουν ότι δε θα «προσεταιριστούν» άμεσα την εγγυητική επιστολή, επιδιώκοντας να δώσουν και άλλη πίστωση χρόνου στον Στ. Ηλία να προσλάβει τους εργαζόμενους. Στο συγκεκριμένο ζήτημα όμως, η ΕΤΒΑ φέρει κατ' αποκλειστικότητα τις ευθύνες, διότι κατά την υπογραφή της αγοραπωλησίας στις 30 Σεπτέμβρη, άφησε (προφανώς εσκεμμένα) ασαφές το καθεστώς με το οποίο θα επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι, περιοριζόμενη στο γενικό και ποικίλα ερμηνευόμενο όρο «να απασχολεί επί μία πενταετία, κατά μέσο όρο και ανά 12 μήνες, 400 εργαζόμενους και να προσλάβει από την 1/10/99 και εντός 2 μηνών, όλα τα άτομα που εργάζονταν με σχέση εξαρτημένης εργασίας στο Ναυπηγείο»

Υπό αυτές τις εξελίξεις, φαντάζει κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ξανασυρθεί σε ένα νέο γύρο ικανοποίησης των προκλητικών απαιτήσεων του Στ. Ηλίας, αφήνοντας στο περιθώριο τους 350 εργαζόμενους που παραμένουν χωρίς δουλιά από τον περασμένο Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ