Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις

Ακριβαίνουν και πάλι βενζίνες και πετρέλαιο

Με ανεξέλεγκτους ρυθμούς αυξάνονται οι τιμές των υγρών καυσίμων, που εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και στη διεθνή αγορά. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις υψηλές λιανικές τιμές, που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, εξαιτίας και της απόλυτης ασυδοσίας που έχει παραχωρήσει στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Χθες ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις στις τιμές υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα 2,10 δραχμές το λίτρο για τη βενζίνη σούπερ, 2,20 δραχμές το λίτρο για τη βενζίνη αμόλυβδη, 3,30 δραχμές για το πετρέλαιο κίνησης και 1,90 δραχμές για το θέρμανσης.

Οι «ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης», που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, διαμορφώνονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης στις 232 δραχμές το λίτρο για τη σούπερ και στις 216,5 για την αμόλυβδη. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι τιμές είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού οι εταιρίες εξακολουθούν να πωλούν στους πρατηριούχους σε τιμές χονδρικής σε τιμές ανώτερες από τις ενδεικτικές λιανικής του υπουργείου.

Στο μεταξύ, οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, κάνοντας χρήση της ασυδοσίας που τους έχει εκχωρήσει η κυβερνητική πολιτική, αρνούνται να συμμορφωθούν με την υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας πρέπει να γνωστοποιούν στο υπουργείο τις ακριβείς τιμές χονδρικής, με τις οποίες διαθέτουν στα πρατήρια τα προϊόντα τους, ενώ ήδη 4 από αυτές έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. Πάντως, ανώτερα στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα επιβληθούν τα πρώτα πρόστιμα, εάν δε συμμορφωθούν. Ας σημειωθεί ότι ήδη επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 25 εκατομμυρίων δραχμών σε 6 μικρότερες εταιρίες, οι οποίες δεν έστειλαν καθόλου στοιχεία.

Τέλος, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας. Οπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία, ο υπουργός βλέπει θετικά το αίτημά τους για θέσπιση συγκεκριμένου ωραρίου έναρξης και λήξης της λειτουργίας των πρατηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ