Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τέλμα η παραγωγή στα εργοστάσια

Μόλις 0,4% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη '99/'98, εξέλιξη που προδίδει  την ποιότητα της - κατά την κυβέρνηση - ανόδου του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος

Στάσιμη, στα επίπεδα του '98, παραμένει ουσιαστικά και φέτος η παραγωγή στη μεταποιητική βιομηχανία. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 1999, συγκριτικά με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 1998, παρουσίασε άνοδο 0,4%.

Από την εξέλιξη αυτή προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτηματικά τόσο σε μακροοικονομικό πλαίσιο (άνοδος του ΑΕΠ) όσο και σε αυτή καθ' αυτή τη μεταποιητική παραγωγή. Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί το 1999 σε πραγματικές τιμές κατά 3,5%. Με δεδομένη τη στασιμότητα της βιομηχανικής και πρωτογενούς παραγωγής, είναι εμφανές ότι η άνοδος του ΑΕΠ καταγράφεται κυρίως στο χώρο των υπηρεσιών (τράπεζες, χρηματιστηριακές συναλλαγές, εμπόριο), οι οποίες όμως, σε μεγάλο βαθμό, αφορούν αναδιανομές χρηματικών αξιών, έξω από τη σφαίρα της πραγματικής παραγωγικής διαδικασίας. Τίθεται δηλαδή σοβαρό θέμα πραγματικής ή πλασματικής καταγραφής της εξέλιξης του εγχώριου προϊόντος.

Στην ίδια τη βιομηχανία, ενώ η παραγωγή στη μεταποίηση παραμένει στάσιμη, τα επιχειρηματικά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν το 1999, εξέλιξη η οποία προδίδει μόνο την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Από τους επιμέρους 20 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας μόνο οι 9 παρουσίασαν άνοδο της παραγωγής τους, ένας κλάδος (μη μεταλλικά ορυκτά) παρουσίασε στασιμότητα και οι υπόλοιποι 10 κλάδοι σημείωσαν μείωση της παραγωγής τους.

Σημαντική άνοδο κατά 14,9% της παραγωγής παρουσίασε ο κλάδος της κατασκευής επίπλων (η παραγωγή του όμως συνεχίζει να κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα ως προς τα επίπεδα βάσης του 1980), των ειδών διατροφής (6,3%), των προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη (7,7%), των μηχανών και συσκευών εκτός ηλεκτρικών (5,7%), των ηλεκτρικών μηχανών (8,8%) και των μεταφορικών μέσων (5,8%).

Αντίθετα μείωση της παραγωγής τους παρουσίασαν οι κλάδοι ξύλου - φελλού (13,9%), χάρτου (12,1%), εκτυπώσεων - εκδόσεων (19,5%), βασικών μεταλλουργικών προϊόντων (4%), κατασκευή τελικών προϊόντων από μέταλλο (4,4%)κλπ.

Ενδεικτικό πάντως της συνολικής κατάστασης της ελληνικής βιομηχανίας (κερδοφόρες και ζημιογόνες βιομηχανίες μαζί) είναι και το γεγονός ότι η αξία παραγωγής της είναι μόνο κατά 5% αυξημένη ως προς τα επίπεδα βάσης του 1980!

Η γενική αυτή εικόνα όμως ίσως και να αποσιωπά και να μην αποδίδει σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της μεταποίησης, όπου μια σειρά βιομηχανικά μονοπώλια, με την ολόπλευρη οικονομική και πολιτική στήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προχώρησαν σε εκσυγχρονισμό της παραγωγής τους με την πραγματοποίηση επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου (κυρίως με δωρεάν χρήμα του ελληνικού δημοσίου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ