Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Αρον, άρον απόφαση καταστροφής

Περίπου 10 λεπτά χρειάστηκε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να γνωμοδοτήσει ομοφώνως υπέρ της έγκρισης της «οριστικής μελέτης» του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση.

Βέβαια, μετά την έγκριση της προμελέτης από το ΚΑΣ, οι όποιες «παρατηρήσεις» του συμβουλίου δεν αλλάζουν την ουσία της καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη. Με αυτή την έννοια, η προχτεσινή απόφαση - «αστραπή» ανταποκρίνεται στον τρόπο, με τον οποίο ασκεί πολιτιστική πολιτική η κυβέρνηση. Η γγ του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ, Λίνα Μενδώνη άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη και αυτός ο λίγος χρόνος που αφιερώθηκε ήταν μάλλον κάτι σαν... παραχώρηση, αφού, σύμφωνα με την ίδια, «καμία οριστική μελέτη μουσείου δεν περνά από το ΚΑΣ, αλλά από τη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων» του ΥΠΠΟ. Να θυμίσουμε ωστόσο, ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, στην απάντησή του σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ τον περασμένο Απρίλη για το ΝΜΑ έγραφε, ότι «η αρχιτεκτονική μελέτη θα υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». Να υποθέσουμε ότι ο υπουργός εννοούσε πως αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιούνταν κατ' εξαίρεση;

Πάντως, δεν είναι ξεκαθαρισμένο τι ακριβώς ενέκρινε προχτές το ΚΑΣ. Η τροποποίηση αφορά το υπόγειο του κτιρίου (έχει τέσσερις στάθμες), το οποίο μικραίνει λόγω της μετακίνησης κάποιων μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε άλλο σημείο. Επίσης, στην οροφή του υπογείου τοποθετείται ένα σύστημα αντισεισμικής «μόνωσης» στη βάση κάθε κολόνας.

Αυτά αφορούν περισσότερο τη μελέτη θεμελίωσης, η οποία όμως είναι ένα μόνο κομμάτι της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης. Ωστόσο, στην παραπάνω απάντηση του υπουργού σημειωνόταν ότι στην οριστική μελέτη «θα συμπεριληφθεί και η μελέτη θεμελίωσης» του μουσείου. Το καλοκαίρι ο υπουργός ανακοίνωσε τον ανάδοχο της Α' φάσης κατασκευής (θεμελίωσης) και είπε ότι το Σεπτέμβρη θα προκηρυσσόταν διαγωνισμός για τη Β' φάση. Αυτό λογικά σημαίνει ότι τον Ιούλη είχε ολοκληρωθεί η μελέτη θεμελίωσης και μάλιστα βρέθηκε και ο εργολάβος. Το ΚΑΣ γνωρίζει την τελική μελέτη θεμελίωσης; Αν υποθέσουμε ότι προχτές εγκρίθηκε η «οριστική μελέτη» -άρα και η μελέτη θεμελίωσης- τότε πώς το υπουργείο προχώρησε σε αναθέσεις χωρίς να έχει εγκριθεί η οριστική μελέτη;

Η αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει και τη στατική μελέτη, η οποία όμως δεν υπήρχε, τουλάχιστον μέχρι πριν μια βδομάδα που το ICOMOS επανήλθε στο θέμα της πολεοδομικής άδειας για τις εκσκαφές και τις αντιστηρίξεις.

Επιπλέον, το ICOMOS σημείωνε ότι η πολεοδομική άδεια αφορά την εκτεταμένη και συνεχή πασαλόπηξη μέσα στον αρχαιολογικό χώρο με τη μεγάλη πυκνότητα ευρημάτων. Γνωρίζει το ΚΑΣ πού ακριβώς θα γίνουν οι πασαλοπήξεις;

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των δημοσιογράφων και του προέδρου του Οργανισμού Ανέγερσης ΝΜΑ, Δ. Παντερμαλή, ο τελευταίος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας για το πότε εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο το μουσείο. Επανέλαβε απλώς το χρονοδιάγραμμα που θέλει τις πασαλοπήξεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου και τις εκσκαφές και το χτίσιμο να ξεκινούν το 2003. Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τις μηνύσεις που έχουν υποβληθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή και υποβάθμισε το θέμα χαρακτηρίζοντάς το ως «δικομανία» μεμονωμένων ανθρώπων.

Το γεγονός ότι στη Συντονιστική συμμετέχουν μαζικοί φορείς και πολίτες σχετικών με το θέμα ειδικοτήτων, ότι έχουν μαζευτεί πάνω από 300 υπογραφές αρχαιολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, πολιτικών και άλλων κατά της χωροθέτησης του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη, ότι το ΚΚΕ έχει φέρει το θέμα στη Βουλή, ότι το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, αλλά και αρχαιολόγοι με δικές τους επιστολές έχουν τεκμηριώσει την εκτίμηση για καταστροφή του Μακρυγιάννη, ότι έχει πάρει θέση και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», προσπερνάται πολύ εύκολα από τον πρόεδρο της ΑΕ ΟΑΝΜΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθείται, άρον άρον, στη Βουλή (2005-04-14 00:00:00.0)
Πίσω από τους «πανηγυρισμούς»... (2004-11-13 00:00:00.0)
«Νέα» μελέτη, ίδιοι κίνδυνοι (2003-08-07 00:00:00.0)
Επιστολή για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (2003-06-10 00:00:00.0)
Σωτήρια απόφαση (2003-05-20 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η καταστροφή (2003-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ