Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες επιδρομές και δολοφονίες, υπό κατοχή

Ανετη προοιωνίζεται η επικράτηση του Αριέλ Σαρόν επί του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Λικούντ

Ισραηλινός εμποδίζει Παλαιστίνιο, σε συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Associated Press

Ισραηλινός εμποδίζει Παλαιστίνιο, σε συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Κλιμακώνεται η ένταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη δράση του με δολοφονίες, επιδρομές και αποκλεισμούς, οδηγώντας πολλούς Παλαιστινίους αξιωματούχους στην προειδοποίηση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μη ρεαλιστική η διεξαγωγή εκλογών στις παλαιστινιακές περιοχές. Την ίδια στιγμή, ο Αριέλ Σαρόν εμφανίζεται να προηγείται με μεγάλη διαφορά του εσωκομματικού του αντιπάλου, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγες ώρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για την ηγεσία του Λικούντ, και δήλωνε έτοιμος για ένα «αποστρατικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος, του οποίου τα σύνορα και ο εναέριος χώρος θα ελέγχονται από το Ισραήλ», ενώ αντίθετα, ο Νετανιάχου παρομοίαζε την Π. Αρχή με το καθεστώς των Ταλιμπάν και απέρριπτε την παλαιστινιακή ανεξαρτησία.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον του μεθοριακού φυλακίου του Ερετζ, στη Γάζα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητο πέρασε με ταχύτητα, χωρίς να σταματήσει στο παλαιστινιακό φυλάκιο ελέγχου, και ενώ κατευθυνόταν προς το ισραηλινό φυλάκιο οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του και εξερράγη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, τα ξημερώματα χτες, δύο ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επιδρομή με πυραύλους εναντίον της πόλης Κχαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα σχολείο και ένα παρακείμενο σπίτι. Είχε προηγηθεί επίθεση με όλμους προς τον γειτονικό εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ. Την ίδια ώρα, ξημερώματα, στη Δ. Οχθη, στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ, της Νάμπλους, ένας νεαρός Παλαιστίνιος επιφορτισμένος με το καθήκον να ξυπνά με ένα τύμπανο τους κατοίκους λόγω Ραμαζανιού, έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά επειδή, όπως απάντησε ο ισραηλινός στρατός, «επειδή κινήθηκε ύποπτα». Επίσης, στη Βηθλεέμ ένας 33χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά σε σημείο ελέγχου του ισραηλινού στρατού.

Η κατάσταση είχε αρχίσει να οξύνεται, ήδη, τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν σε έκρηξη που σημειώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, σκοτώθηκαν ο Αλάα Σαμπάγκχ και ο Ιμάντ Νασχάρτι, επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα και της Χαμάς, αντιστοίχως, στην περιοχή. Και οι δύο καταζητούνταν από τον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακές πηγές έκαναν λόγο για άλλη μια «δολοφονία ακριβείας» με πυραύλους. Οι οργανώσεις ορκίστηκαν εκδίκηση με επιθέσεις αυτοκτονίας σε ισραηλινές πόλεις, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωνε άγνοια για το περιστατικό.

Προβληματισμός για τις εκλογές

«Μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε τη διεξαγωγή εκλογών στις 20 Γενάρη, στα παλαιστινιακά εδάφη, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες της ανακατοχής, του αποκλεισμού και των επιδρομών, ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι, λίγο πριν συναντηθεί αργά χτες το βράδυ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αβραάμ Μπουργκ. Την εκτίμηση Κορέι επιβεβαίωσε και ο Αλί αλ Τζαρμπάουι, μέλος της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, τονίζοντας ότι οι εκλογές είναι διαδικασία και όχι μεμονωμένο γεγονός και ήδη η επιτροπή δεν έχει καταφέρει, λόγω της δράσης του ισραηλινού στρατού, να συνεδριάσει παρά μόνο μία φορά.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, κατηγόρησε τον Σαρόν ότι με την τακτική της κλιμάκωσης της βίας επιχειρεί να σαμποτάρει «κάθε απόπειρα εξεύρεσης κοινού πλαισίου δράσης ανάμεσα σε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση των επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών, επειδή επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα στα παλαιστινιακά εδάφη». Παράλληλα, ως κριτική προς τον Γιάσερ Αραφάτ εξέλαβαν αρκετοί αναλυτές τις προχτεσινές δηλώσεις του νούμερο 2 της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οι επιθέσεις αυτοκτονίας εντός Ισραήλ έχουν πλήξει βαρύτατα τον παλαιστινιακό αγώνα και οδήγησαν σε ανακατάληψη των περιοχών μας. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα και δεν είναι τόσο δύσκολο να το πετύχουμε αυτό». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, πάντως, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι ακυρώνονται οι καθιερωμένοι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί στη Βηθλεέμ, λόγω της κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ