Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Ικανοποιητική «πρώτη» των επιθεωρήσεων

Η Ουάσιγκτον επιμένει σε διαρκείς πολεμικές προετοιμασίες

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επί τω έργω...

Associated Press

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επί τω έργω...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΒΟΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά τις όποιες «ατυχείς συμπτώσεις» συνόδευσαν την έναρξη των επιθεωρήσεων μετά από τέσσερα χρόνια διακοπής, η πρώτη ημέρα ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου ολοκληρώθηκε «πολύ ικανοποιητικά», όπως δήλωναν οι ίδιοι οι ελεγκτές. Εντούτοις, η Ουάσιγκτον δεν πτοείται και επιμένει στη διατήρηση του φιλοπολεμικού κλίματος, εντείνοντας τις διαβουλεύσεις της με διάφορες χώρες για τη διασφάλιση της όποιας συμμετοχής τους σε μια επίθεση κατά του Ιράκ.

Περισσότερο από μία ώρα έμεινε καθηλωμένη στους μποτιλιαρισμένους δρόμους της Βαγδάτης η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία συνοδευόταν από Ιρακινούς αξιωματούχους της Εθνικής Υπηρεσίας Ελέγχου και πλήθος δημοσιογράφων, που επέτειναν τα προβλήματα. Στη συνέχεια, το ένα μέρος της αυτοκινητοπομπής, καθώς οι επιθεωρητές είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες για να επισκεφθούν δύο διαφορετικές τοποθεσίες, έχασε το δρόμο του και περιπλανήθηκε στο άγνωστο για αρκετή ώρα. Τέλος, κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης των ελέγχων στη μία από τις δύο τοποθεσίες, άγνωστο αεροσκάφος (που σύμφωνα με τους Ιρακινούς ήταν αμερικανικό αναγνωριστικό) πραγματοποίησε πτήση πάνω από την ελεγχόμενη περιοχή, με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι αντιαεροπορικές σειρήνες της Βαγδάτης και να προκληθεί, για άλλη μια φορά, χάος.

Εντούτοις, όλα αυτά δεν εμπόδισαν την επιτυχή ολοκλήρωση των πρώτων δύο επιθεωρήσεων. Η μία ομάδα επιθεωρητών έλεγξε στρατιωτικό συγκρότημα στα ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας και η δεύτερη μικρή βιομηχανική μονάδα στα βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Και οι δύο ολοκλήρωσαν το έργο τους, μετά από αρκετές ώρες, και επέστρεψαν στη βάση των επιθεωρητών στο ξενοδοχείο Κανάλ, στο κέντρο της Βαγδάτης. Οπως τόνισε ο, επιτόπου, επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Δημήτρης Περρίκος, «οι Ιρακινοί αξιωματούχοι εξασφάλισαν στους επιθεωρητές αμεσότητα πρόσβασης όπου τους ζητήθηκε και έτσι κατέστη δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση του ελέγχου», γεγονός που ο Περρίκος χαρακτήρισε «πολύ καλό σημάδι» και εκτίμησε ότι συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει διατυπώσει η ιρακινή ηγεσία.

Λίγο πριν την έναρξη των ελέγχων, οι επιθεωρητές διαβεβαίωναν, για άλλη μια φορά, ότι ο εξοπλισμός που διαθέτουν καθιστά αδύνατο να αποκρυφτεί το οτιδήποτε και δήλωναν αποφασισμένοι να αναποδογυρίσουν «την κάθε πέτρα». Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μιλούσε για «μια πολύ καλή αρχή» και επαναλάμβανε ότι «ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, εφόσον η ιρακινή ηγεσία συνεργαστεί». Οι επιθεωρητές οφείλουν να παρουσιάσουν στις 27 Ιανουαρίου την πρώτη τους αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Λίγο μετά τη γνωστοποίηση ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη ημέρα επιθεωρήσεων, ρωσικές πηγές διέρρεαν ότι θεωρούν αναμφισβήτητη την έναρξη μιας διαδικασίας άρσης των κυρώσεων μέσα στον Ιούλιο του 2003 «ανάλογα με το βαθμό συνεργασίας της Βαγδάτης και προόδου των ελέγχων».

Διαρκείς πολεμικές προετοιμασίες

Αδεια να εκπαιδεύσουν ορισμένους διερμηνείς και «βοηθητικό προσωπικό» στη στρατιωτική βάση του χωριού Ταστζάρ, 160χλμ. νοτίως της Βουδαπέστης, η οποία χρησιμοποιείται ήδη από αμερικανο-ΝΑΤΟικά στρατεύματα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για επιδρομή στο Ιράκ ζήτησαν από την ουγγρική κυβέρνηση οι ΗΠΑ. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Γκαλ. Ο Γκαλ τόνισε ότι την τελική απάντηση θα δώσει το κοινοβούλιο και επανέλαβε ότι η Ουγγαρία θα συμμετάσχει σε μια επίθεση κατά του Ιράκ «αν αυτή καταστεί αναγκαία, στο μέτρο των δυνατοτήτων της».

Ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία που μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, σύμφωνα με το οποίο το Πεντάγωνο σχεδιάζει να εκπαιδεύσει για «διερμηνείς και για άλλους ρόλους» στην Ουγγαρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 5.000 Ιρακινούς αντιφρονούντες. Σχολιάζοντας την είδηση ο Ούγγρος ειδικός ασφαλείας, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής, Σεμπεστιέν Γκόρκα, τόνιζε ότι το αίτημα της Ουάσιγκτον είναι «ασύμφορο για την Ουγγαρία καθώς θα τη μετατρέψει αυτομάτως σε στόχο».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, «ράπιζε» διπλωματικώς τον Γερμανό Καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θα επιτρέψει τη χρήση του γερμανικού εναέριου χώρου σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία μια επιχείρηση κατά του Ιράκ. Ο Ράμσφελντ απαντούσε ότι «ακόμη και αν η Γερμανία συμμετάσχει κανονικά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δε συνεπάγεται άμεσα ότι θα αποκατασταθούν πλήρως οι αμερικανο-γερμανικές σχέσεις».

Η εμμονή της Ουάσιγκτον οξύνει, μέρα με την ημέρα, τις ανησυχίες του αραβικού κόσμου. Χτες, ο πρώην πρωθυπουργός της Υεμένης και νυν προεδρικός σύμβουλος, Αμπντούλ Καρίμ αλ Ιργιάνι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αμερικανο-υεμενική αντιτρομοκρατική συνεργασία, προειδοποιούσε ότι σε περίπτωση πλήγματος κατά του Ιράκ «όλες οι αραβικές χώρες θα αναγκαστούν να περιορίσουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία τους με τις ΗΠΑ». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι είναι ορατός ο κίνδυνος συνολικής αποσταθεροποίησης του αραβικού κόσμου και αλλεπάλληλων εμφυλίων συρράξεων στο ιρακινό έδαφος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τη διακήρυξη του ιρακινού οπλοστασίου (2002-12-07 00:00:00.0)
Πιέζει η Ουάσιγκτον για συνεργασία στο «μη αναπόφευκτο» (2002-12-04 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί και πιέσεις... (2002-12-03 00:00:00.0)
Προετοιμασίες επιθεωρήσεων και «εμπλοκών» (2002-11-15 00:00:00.0)
Ενδυνάμωση της ηγεμονίας της "αλεπούς" (1999-01-10 00:00:00.0)
Ατμόσφαιρα πολέμου καλλιεργούν οι ΗΠΑ (1998-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ