Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ-ΙΡΑΚ
Επιθεωρήσεις αλλά και πολεμικές προετοιμασίες

Οι επιθεωρητές έπιασαν δουλιά...

Associated Press

Οι επιθεωρητές έπιασαν δουλιά...
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ)

Η πρώτη ομάδα 30 επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα, που έφτασε στις 25/11 στο Ιράκ, άρχισε τις σχετικές έρευνές της. Εως τα Χριστούγεννα, ο αριθμός τους θα ανέλθει στους 210. Επειτα από 60 μέρες, οι επιθεωρητές, επικεφαλής των οποίων είναι ο Σουηδός διπλωμάτης Χανς Μπλιξ, θα υποβάλουν την πρώτη έκθεσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πριν από τη συγκρότηση του Σώματος αυτού, αραβικές κυβερνήσεις είχαν ζητήσει να συμμετάσχουν σ' αυτό και Αραβες, ειδικοί σ' αυτό το θέμα, αλλά έως τώρα μόνο δυο έγιναν δεκτοί.

Ειδικότερα, ο Γιαχία Μαχμασανί, μόνιμος παρατηρητής στον ΟΗΕ της Αραβικής Ενωσης, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Κόφι Ανάν, παρατηρούσε: «Εμείς πιστεύουμε, πως αυτό είναι απλά σωστό, αφού οι αραβικές χώρες αποτελούν ένα ευρύ ποσοστό στον ΟΗΕ και, επίσης, εκεί που πηγαίνουν αυτοί οι επιθεωρητές είναι μια αραβική περιοχή. Αυτό δικαιολογεί να συμπεριληφθούν σ' αυτό το Σώμα ικανοί Αραβες επιθεωρητές. Αν επιθεωρήσεις γίνονταν κάπου στη Νότια Αμερική, οι Λατινοαμερικανοί θα ζητούσαν ίσως το ίδιο πράγμα». Παράλληλα, η Αραβική Ενωση προειδοποιούσε, πως το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν πρέπει να θεωρηθεί μια άδεια στην Ουάσιγκτον να κάνει εισβολή.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να ισχυρίζονται, πως το Ιράκ έχει αθετήσει το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ, που απαιτεί από αυτό να «αποκαλύψει και να εγκαταλείψει» όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής. Η κατηγορία αυτή εξαπολύθηκε από το Λευκό Οίκο μετά τα πυρά των αμυντικών δυνάμεων του Ιράκ κατά των αμερικανικών και βρετανικών αεροπλάνων, που εισήλθαν στις ζώνες «μη πτήσης» του Ιράκ, που είχαν καθιερωθεί μετά τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο το 1991. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίναν επέμενε, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν, πως το ψήφισμα 1441 προστατεύει αυτές τις πτήσεις και οποιαδήποτε επέμβαση αποτελεί «ολική αθέτηση» του ψηφίσματος.


Associated Press

Είπε, ακόμα, πως οι ΗΠΑ θα «ανασκοπήσουν και αξιολογήσουν» την κατάσταση, ενώ επιφυλάσσονται να φέρουν το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και πρόσθεσε, ότι η πολιτική του Λευκού Οίκου για την επιβολή του ψηφίσματος του ΟΗΕ είναι μια «μηδέν ανοχή».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απέρριψε πάραυτα τον αμερικανικό αυτόν ισχυρισμό και έδειξε, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δε θα δει την ενέργεια αυτή του Ιράκ σαν έναυσμα για πόλεμο. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Γιουγκοσλαβία, ο Ανάν είπε, πως δε θεώρησε την ανταπόδοση του Ιράκ στα πυρά των αμερικανικών και βρετανικών αεροπλάνων το Σαββατοκύριακο 16-17 του Νοέμβρη, ότι μπορούν να ιδωθούν σαν «παράβαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Οι παρατηρήσεις αυτές του Ανάν υποστηρίχτηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, που σε ανακοίνωσή του έλεγε, πως οι αμερικανικοί ισχυρισμοί, ότι οι ενέργειες του Ιράκ στις ζώνες «μη πτήσης» μπορεί να ιδωθούν σαν παράβαση του ψηφ. 1441, «δεν έχουν νομικό έρεισμα».

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Πολ, εκτελεστικός διευθυντής της αμερικανικής οργάνωσης Φόρουμ Παγκόσμιας Πολιτικής κατάγγειλε, ότι η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να ξαναγράψει το ψηφ. 1441. «Στη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ προσπάθησαν να συμπεριληφθεί γλώσσα, προστατεύουσα αυτές τις πτήσεις, αλλά απέτυχαν. Τώρα θέλουν να κάνουν όλο αυτό ξανά», δήλωσε (23/11) στην εφημερίδα «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ» (PWW), όργανο του ΚΚ ΗΠΑ: «Αυτό είναι ο πρώτος γύρος μιας νέας προσπάθειας των ΗΠΑ για να δικαιολογηθεί ένας πόλεμος κατά του Ιράκ».

Οπως παρατηρούσε το «PWW», οι ΗΠΑ είναι μόνες ανάμεσα στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιμένοντας, ότι η ενέργεια των αμυντικών δυνάμεων του Ιράκ αποτελούσε σοβαρή παράβαση του ψηφίσματος. Και εξηγούσε, ότι ενώ επέμεναν στην ανωνυμία, διάφορα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προειδοποίησαν, πως ο συνασπισμός, που έγινε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα μπορούσε να διαλυθεί, αν η Ουάσιγκτον συνέχιζε να παρερμηνεύει το ψηφ. 1441 και τότε απαίτησε υποστήριξη σε οποιαδήποτε μελλοντική ενέργεια κατά του Ιράκ.

«Είναι ένα πράγμα να συνεχίζεται η "μηδέν ανοχή" για να ασκείται πίεση πάνω στο Ιράκ», δήλωσε μια πηγή του Συμβουλίου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. «Αλλά στην πράξη γνωρίζουν πολύ καλά, πως τα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου ψήφιζαν για αφοπλισμό, όχι τη "μη πτήση" ζώνη, ή δε θα υπήρχε καμιά ψήφος».

Η προπαγανδιστική επίθεση του Λευκού Οίκου, συνέχιζε το «PWW», έγινε καθώς τα πρώτα στοιχεία της επιθεωρητικής ομάδας του ΟΗΕ έφτασαν στη Βαγδάτη στις 18/11 εν μέσω κατηγοριών του Λευκού Οίκου, ότι ο Χανς Μπλιξ, ηγέτης της ομάδας επιθεωρητών, δεν έχει το κουράγιο να ορθωθεί στον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν. Τις τελευταίες βδομάδες, τόσο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, όσο και ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ έχουν πει, πως δεν πιστεύουν, ότι οι επιθεωρητές θα πετύχουν να αφοπλίσουν το Ιράκ και οι βοηθοί τους έχουν αποδυθεί σε μια ψιθυριστή εκστρατεία κατά του Μπλιξ, κατηγορώντας τον, ότι απέτυχε να επισημάνει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ, όταν ήταν επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια στη δεκαετία του 1980. Αλλοι, όπως ο Ρίτσαρντ Περλ, ίσως το ηγετικό γεράκι της Ουάσιγκτον, τον κατηγορούν, πως είναι προδιατεθειμένος να παραβλέπει τις παραβιάσεις της εντολής του ΟΗΕ, πως οι επιθεωρητές έχουν «ελεύθερη και αδέσμευτη» πρόσβαση στις πιθανές τοποθεσίες, που κρύβουν απαγορευμένα όπλα.

Οι μακρόχρονες εντάσεις ανάμεσα στον Μπλιξ και στην κυβέρνηση Μπους ξέσπασαν ανοιχτά στη διάρκεια της σύντομης στάθμευσής του στην Κύπρο, όπου είπε σε ένα δημοσιογράφο, πως δεν έβλεπε το λόγο «να επικρίνονται επιθεωρήσεις, που δεν είχαν γίνει» προσθέτοντας, ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει μεγάλη σημασία».

Ωστόσο, γεγονός παραμένει, ότι η δουλιά αυτής της ομάδας είναι περίπλοκη καθότι οι επιθεωρητές είναι επιφορτισμένοι με την «εξέταση» θέσεων με όπλα, που μόνο η CIA λέει, ότι υπάρχουν. Ο Μπλιξ, επίσης, θα έχει την πρόκληση αποφυγής της πραγματικότητας και της αντίληψης, ότι το γραφείο του ΟΗΕ - το οποίο έχει 30 Αμερικανούς επιθεωρητές στις τάξεις του - απάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο σημείο αυτό, ο Μπλιξ εξήγησε, ότι οι προκαταρκτικές επιθεωρήσεις θα άρχιζαν στις 27/11 και θα κορυφώνονταν αφού το Ιράκ υπέβαλλε δήλωσε για τα απαγορευμένα όπλα, εφόσον υπάρχουν, στις 8 Δεκέμβρη. Η έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία θα έχει βαρύνουσα σημασία πάνω στο θέμα πόλεμος ή ειρήνη, θα υποβληθεί στις αρχές του Γενάρη.

Σε κύριο άρθρο του το «PWW», μεταξύ άλλων, κατάγγειλε ότι οι Αμερικανοί νέοι «όχι μόνο θα γίνουν βορά του κανονιού, είναι ήδη θύματα της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης της αμερικανικής ζωής από την ηγεσία των "κοτοπουλογερακιών" Τζορτζ Ντάμπλουγιου Μπους, Ντικ Τσένι, Ντόναλντ Ράμσφελντ και των στρατιωτικο-βιομηχανικών κερδοσκόπων υποστηρικτών τους.

»Με τις σμικρυνόμενες δυνατότητες δουλιάς και στερούμενοι οικονομικών πόρων για να έχουν ανώτερη εκπαίδευση, οι νέοι εξαναγκάζονται να κατατάσσονται στις ένοπλες δυνάμεις "εθελοντών". Ενώ το Πεντάγωνο κυνικά στοχεύει αυτούς τους νέους για στράτευση χρησιμοποιώντας το δόλωμα της εκπαίδευσης και του εισοδήματος, η κυβέρνηση Μπους προωθεί έναν πόλεμο, κατά τον οποίο τα παιδιά θα σκοτωθούν ή θα ακρωτηριαστούν, ίσως επιστρέψουν στο σπίτι τους ως ανάπηροι για όλη τη ζωή τους».

Το άρθρο υπογράμμιζε κατόπιν, ότι «οι νέοι γίνονται επίσης θύματα, όταν τα σχολεία στερούνται οικονομικών πόρων, ενώ δισεκατομμύρια "χύνονται" σε επιθετικό στρατιωτικό οπλισμό, σε υψηλής τεχνολογίας μηχανισμούς για την κατασκόπευση του κοινού και σε άλλα σχέδια της κυβέρνησης Μπους για "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας"...

»Ακόμα, η στρατιωτικοποίηση διαστρέφει το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Αυτό είναι πιο εμφανές στους χώρες των κολεγίων, όπου η έρευνα χρηματοδοτείται απλόχερα από το Πεντάγωνο».

Και έκλεινε το άρθρο του «PWW»: «Ολοένα περισσότεροι νέοι απορρίπτουν το μιλιταρισμό και απαιτούν έναν "πολιτισμό ειρήνης"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος για το ιρακινό πετρέλαιο (2003-04-23 00:00:00.0)
«Πρόοδο και ενεργό συνεργασία» ανέφεραν οι επιθεωρητές (2003-03-08 00:00:00.0)
Νέα στοιχεία από τη Βαγδάτη στους επιθεωρητές (2003-02-26 00:00:00.0)
Προετοιμάζει «αποδείξεις» η Ουάσιγκτον (2003-01-18 00:00:00.0)
Σε πολεμική εγρήγορση ΗΠΑ - Βρετανία (2002-12-21 00:00:00.0)
ΗΠΑ - Βρετανία αμφισβητούν τη συμφωνία επιθεωρητών - Βαγδάτης (2002-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ