Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μεγάλες ελλείψεις, την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα
  • Μιλάνε στο «Ρ» φοιτητές που μένουν σε εστίες και σε ενοικιαζόμενα σπίτια
  • 1.070 δωμάτια για περίπου 15.000 φοιτητές!

Από πρόσφατη κινητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πέτροβας Σπύρος

Από πρόσφατη κινητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης (περιοχή Δουρούτης), η οποία διαθέτει 670 δωμάτια, πληρώνουν ενοίκιο 15.000 δρχ. το μήνα, μπορούν να μείνουν μόνο για ένα χρόνο, έχουν σημαντικά έξοδα για τη μεταφορά τους προς και από το Πανεπιστήμιο (45 λεπτά στοιχίζει το εισιτήριο), αναγκάζονται να αδειάζουν το δωμάτιό τους το καλοκαίρι και, αν θέλουν να ξαναμείνουν στην εστία, πρέπει να μπουν και πάλι στην «ουρά» για να εξεταστεί το αν πληρούν τα κριτήρια.

Απ' αυτή την εστία ο Σπήλιος, δευτεροετής φοιτητής με δύο χρόνια διαμονή εκεί, μας είπε: «Στην εστία της Δουρούτης υπάρχουν περιορισμοί. Δηλαδή είσαι μακριά από την πόλη, μακριά από οτιδήποτε. Εχουμε κάποια βασικά πράγματα αλλά υπάρχουν και σημαντικά μειονεκτήματα, όπως το ακριβό εισιτήριο, τα δρομολόγια που δεν εξυπηρετούν». Ο Νίκος, δευτεροετής με ένα χρόνο διαμονή, τόνισε: «Θα πρέπει να υπάρχει σύλλογος στις εστίες για να διεκδικεί, να υπάρχει εκπροσώπηση και συμμετοχή από όλους. Και σίγουρα δε θα πρέπει να υπάρχει ενοίκιο στις εστίες».

Οσοι μένουν στις εστίες του ΕΙΝ που είναι στην πόλη (περιοχή Δομπόλης) και διαθέτουν 400 δωμάτια, ζουν σε άθλιες συνθήκες, γιατί το κτίριο και οι εγκαταστάσεις είναι πολύ παλιές. Η Ιωάννα που μένει στην εστία της Δομπόλης, σχολίασε: «Η κατάσταση είναι άθλια. Οι τουαλέτες είναι σε πολύ κακή κατάσταση και είναι κοινές. Το κτίριο είναι παμπάλαιο και οι χώροι δε θα έλεγα ότι είναι και τόσο καθαροί. Ειδικά όσοι μένουν στα υπόγεια έχουν μεγάλο πρόβλημα με την υγρασία και τη δυσοσμία».

«Εχουν αυξηθεί κατά πολύ τα έξοδα»

Η Μαρία από το Μαθηματικό που νοικιάζει σπίτι στην πόλη σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σπουδάσει κανείς πλέον στα Γιάννενα. Εγώ είμαι στο 5ο έτος και βλέπω πως η διαφορά στα έξοδα που έχει ένας φοιτητής κατά μέσο όρο το μήνα σήμερα σε σχέση με αυτά που είχε πριν από 4 χρόνια είναι πολύ μεγάλη. Σήμερα ακόμα και ένας φοιτητής που τα καταφέρνει, έστω οριακά, να μένει στα Γιάννενα νοικιάζοντας σπίτι, θέλει να βρει δωμάτιο στην εστία. Για την πλειοψηφία των φοιτητών έχουν περιοριστεί κατά πολύ τα έξοδα για διασκέδαση. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που δε μένουν στα Γιάννενα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι οικογένειές τους στα μηνιαία έξοδα». Ο Δημήτρης, φοιτητής του Χημικού, που, επίσης, μένει στην πόλη, σημειώνει: «Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τα 2 με 3 χρόνια μετά την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής των παιδιών στα Πανεπιστήμια. Μέχρι πέρσι υπήρχε έλλειψη σε σπίτια και τα ενοίκια ήταν ακριβά αλλά και φέτος που φτιάχτηκαν πολλά καινούρια σπίτια, ειδικά γκαρσονιέρες, τα νοικιάζουν 300 με 360 ευρώ! Είναι γεγονός πως πολλά παιδιά τα βγάζουν πέρα ίσα - ίσα με πολλές στερήσεις και κοιτάνε να τελειώσουν γρήγορα τις σπουδές τους, γιατί δέχονται πιέσεις από το σπίτι τους».

Οι φοιτητές διεκδικούν συντονισμένα

Κινητοποίηση με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Επιστημών της Τέχνης, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών) και πλαίσιο αιτημάτων με αιχμή τη δωρεάν στέγαση για όλους, είχε γίνει στις 7/11/2002 και είχε προκαλέσει τη θετική αντίδραση των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι με αυτό το αίτημα ενταγμένο στο γενικότερο αίτημα για δημόσια δωρεάν παιδεία, έχουν γίνει αρκετές πολύμορφες κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια. Γίνονται παράλληλα, διαρκώς, διεργασίες στο χώρο των φοιτητών και των σπουδαστών που τους ωθούν να συσπειρώνονται στον πόλο της αντίστασης και της αντεπίθεσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στην Πανσπουδαστική ΚΣ. Την παράταξη που δίνει τη μάχη απέναντι στον αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό οδοστρωτήρα της ΕΕ και της κυβέρνησης ενώ παράλληλα προβάλλει την πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

Ο πρύτανης

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χ. Μασσαλάς σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το «Ρ» σημείωσε: «Σε συνάντηση που είχε με το υπ. Παιδείας αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 28/2/2002 αποφασίστηκε πως για την επόμενη τριετία θα δίνονταν 10 δισ. δρχ. στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, έχοντας ως προτεραιότητα την ανέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών 300 δωματίων. Τα χρήματα αυτά θα δίνονταν από το ΠΕΠ της Ηπείρου. Το υπ. Παιδείας έκανε τις απαραίτητες ενέργειες αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία ώστε να ενταχθεί το έργο στο Γ' ΚΠΣ. Παράλληλα από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει ανέγερση 150 νέων φοιτητικών κατοικιών ύστερα από παρέμβαση που κάναμε στο Ιδρυμα Ζάππα.

Μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών διαμαρτυρήθηκα για την κατανομή των πιστώσεων ενώ το πώς θα αντιδράσουμε στη συνέχεια θα καθοριστεί μετά τη συνάντηση του υπ. Παιδείας με τον πρύτανη ή κάποιον από τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία έχει οριστεί να γίνει τη Δευτέρα 2/12/2002, στο Υπουργείο Παιδείας, στις 12 μ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ