Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Και η ανώτατη Παιδεία στο βωμό της... Λισαβόνας

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη συνθήκη της Μπολόνιας, που διαμορφώνει ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη συνθήκη της Μπολόνιας, που διαμορφώνει ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου
Ως «οδηγό» για τις νομοθετικές προσαρμογές που θα κριθούν αναγκαίες για την υλοποίηση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρεί το υπουργείο Παιδείας τα τρία νέα μεταπτυχιακά προγράμματα που ξεκινούν με τη συνεργασία Ελληνικών και Γαλλικών Πανεπιστημίων.

Δήλωσε επίσης ότι το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά δε θα προωθηθεί τελικά με τη μορφή που είναι γνωστή, αλλά θα γίνουν ρυθμίσεις εναρμονισμού με τις αποφάσεις της Πράγας και για «αναγνωρισιμότητα» των πτυχίων.

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε και για προετοιμασία του ελληνικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης για ευρύτερες συνεργασίες στο μέλλον στο πλαίσιο του προγράμματος «ERASMUS WORLD» που αφορά συνεργασίες πανεπιστημίων χωρών - μελών της ΕΕ με πανεπιστήμια τρίτων χωρών. Μία ακόμα πρωτοβουλία που υποτάσσει την ανώτατη εκπαίδευση στη «συμφωνία της Λισαβόνας» της ΕΕ (άνοιξη 2001) για την «ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», αφού στόχος της είναι να «αντιμετωπιστεί η ηγεμονία των ΗΠΑ στην ανώτατη εκπαίδευση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Τα τρία μεταπτυχιακά «οδηγός»

Τα τρία μεταπτυχιακά προγράμματα μεταξύ ελληνικών και γαλλικών ΑΕΙ που επιλέχθηκαν και θα λειτουργήσουν το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2003 - 2004, είναι μεταπτυχιακό με θέμα «Εμπειρογνωμοσύνη και επαγγέλματα πολιτισμού» με τη συνεργασία του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του πανεπιστημίου Metz, μεταπτυχιακό με θέμα «Χωρικές δυναμικές και αγροτική χωροταξία» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Blaise Pascal Clermont - Ferrand και μεταπτυχιακό με θέμα «Επιστήμη της Μετάφρασης» του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμια Caen - Basse - Normandie.

Στο πλαίσιο της χτεσινής παρουσίασης των παραπάνω μεταπτυχιακών, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παρουσίας στην Ελλάδα εκπροσώπων γαλλικών πανεπιστημίων που ανακοίνωσαν συνεργασία με Ελληνικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, αποκλείοντας την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων που αποκτήθηκαν με τέτοιο τρόπο. Ειδικά δε, για τίτλους σπουδών Νομικής, επικαλέστηκε απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος δε θα εγγράφει κατόχους τέτοιων τίτλων ακόμα κι αν έχουν αποκτήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος στη Γαλλία, αν προηγουμένως δεν έχουν αναγνωριστεί από το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η κίνηση των εκπροσώπων γαλλικών πανεπιστημίων δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του γαλλικού υπουργείου Παιδείας, καθώς προϋπόθεση για την ελληνογαλλική συνεργασία αποτέλεσε η διακοπή της συνεργασίας γαλλικών πανεπιστημίων με Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας διαπίστωνε ότι η επιδίωξη εμπορικού κέρδους οδήγησε γαλλικά πανεπιστήμια σε τέτοια περιπέτεια, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στελεχών για ενίσχυση της «στρατιωτικής διπλωματίας» (2014-11-08 00:00:00.0)
Η ιδιωτικοποίηση προχωράει με ή χωρίς δίδακτρα (2002-03-13 00:00:00.0)
Ζήτημα λαϊκής πάλης (2002-03-06 00:00:00.0)
Επαναβεβαίωση των αρχών της «Μπολόνια» (2001-05-22 00:00:00.0)
Βαφτίζει «ανώτατα» τα ΤΕΙ (2001-02-08 00:00:00.0)
Γνώσεις αμφιβόλου ποιότητας επί πληρωμή (1998-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ