Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Γνώσεις αμφιβόλου ποιότητας επί πληρωμή

Σταθερά στο δρόμο της δημιουργίας των μηχανισμών "διά βίου εκπαίδευσης" βαδίζει το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πια ότι η πολυδιαφημισμένη ανοιχτή εκπαίδευση οδηγεί σε παροχή αμφιβόλου ποιότητας επαγγελματικής εξειδίκευση, με δίδακτρα και κατά συνέπεια υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Χτες, ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) τα δύο πρώτα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και οι τίτλοι των προγραμμάτων σπουδών που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στη συνέχεια.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το 2000 με 3 δισ. για τη δημιουργία 21 προγραμμάτων σπουδών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε αυτά τα προγράμματα σπουδών, συνυπάρχει περίσσιο ελληνορθόδοξο πνεύμα και "ευρωπαϊκή διάσταση". Ενδεικτικά αναφέρονται τίτλοι προγραμμάτων πτυχίου και μεταπτυχιακών προγραμμάτων: Στη "Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών" σχεδιάζεται να λειτουργήσουν προγράμματα σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, τον Ελληνικό Πολιτισμό, στην Ορθόδοξη Θεολογία, διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων, μεταπτυχιακά στην Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική γλώσσα. Στη "Σχολή Κοινωνικών Επιστημών" περιλαμβάνονται προγράμματα σπουδών στη διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών, τουριστικών επιχειρήσεων, διοίκηση μονάδων υγείας, πολιτισμικών μονάδων και τραπεζική. Στη "Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας" περιλαμβάνονται σπουδές στην Πληροφορική, Φυσικές Επιστήμες, Περιβαλλοντικές Σπουδές, Ελεγχος και διασφάλιση ποιότητας, διαχείριση τεχνικών έργων, αντισεισμικές κατασκευές. Τέλος η "Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών" σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα περιλαμβάνει σπουδές στις γραφικές τέχνες και πολυμέσα.

Τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα επιλέχτηκαν με βάση κυρίως τις ανάγκες της παραγωγής και την πολιτιστική διάσταση που θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει στην εκπαίδευση, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο 5 από τα 21 προγράμματα είναι προπτυχιακά και από τα υπόλοιπα, οκτώ μεταπτυχιακά προγράμματα καταλήγουν σε "πιστοποιητικό" και όχι δίπλωμα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για τα δύο μεταπτυχιακά τμήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για "μεταπτυχιακή εξειδίκευση καθηγητών της αγγλικής γλώσσας" και "ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση". Είκοσι μέρες μετά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, ενώ η επιλογή των πρώτων "φοιτητών" του ΕΑΠ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτη.

Και δίδακτρα

Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο "φοιτητής" του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, θα καταβάλλει κάθε μήνα 15.000 δρχ. ανά θεματική ενότητα "για τα έξοδα επικοινωνίας", ενώ οι εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου υποστήριξαν ότι "ουσιαστικά αποτελεί δωρεάν εκπαίδευση". Με δεδομένο ότι κάθε θεματική ενότητα έχει διάρκεια 10 μήνες, ο "φοιτητής" του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα καταβάλει 150.000 δρχ. ενώ για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα όπως αυτό στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει τέσσερις υποχρεωτικές θεματικές ενότητες και έξι κατ' επιλογή ο "φοιτητής" θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 600.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ