Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζονται παράνομα οι απελάσεις αλλοδαπών!

Παρά την απαγόρευση που προβλέπεται από τα Προεδρικά Διατάγματα για την απόκτηση κάρτας εργασίας, αλλά και τις δεσμεύσεις του υπουργού Εργασίας, η Αστυνομία συνεχίζει τις μαζικές συλλήψεις και απελάσεις

Το πραγματικό, αντιδραστικό και αφερέγγυο πρόσωπό της, έδειξε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, η οποία στράφηκε εναντίον των αλλοδαπών, εν μέσω της διαδικασίας καταγραφής τους για τη χορήγηση της "λευκής" και "πράσινης κάρτας", αναιρώντας, τόσο τις διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων, όσο και ρητές δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με την απαγόρευση της απέλασης αλλοδαπών, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του 1998.

Συγκεκριμένα, προχτές το βράδυ, συνελήφθησαν 30 Αλβανοί, οι οποίοι και απελάθηκαν χτες το πρωί,παρά τις παρεμβάσεις εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του σωματείου Αλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, που κλήθηκαν από τη ΓΣΕΕ να παρέμβουν. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι οι συλληφθέντες δε διέθεταν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η είσοδό τους στη χώρα μας έγινε έως τις 29 του περασμένου Νοέμβρη, οπότε και σταματάνε να ισχύουν οι ρυθμίσεις των Προεδρικών Διαταγμάτων για τους αλλοδαπούς που εισήλθαν στη χώρα μετά τις 29/11/97. Οι 30 συλλήψεις και απελάσεις έγιναν μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής,ενώ κανείς δεν ξέρει, αν και πόσες έγιναν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου, όπου κρατούνταν μερικοί από τους αλλοδαπούς, επικαλέστηκε - σε επικοινωνία που είχε μαζί του η Ζωή Σώκου από την ΕΕ της ΓΣΕΕ - εντολή των προϊσταμένων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, κοινοποιήθηκε επείγον σήμα σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα, με την εντολή να συλλαμβάνονται και στη συνέχεια να απελαύνονται όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν την ημερομηνία εισόδου τους στη χώρα. Αργά χτες το βράδυ όμως, μετά τις παρεμβάσεις, θορυβημένη η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. Με νεώτερο σήμα, οι αστυνομικές αρχές καλούνται στο εξής να απελαύνουν μόνο εκείνους σε βάρος των οποίων υπάρχει δικαστική απόφαση.

Ωπως είναι γνωστό, πάρα πολλοί αλλοδαποί δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα και, για το λόγο αυτό, τους είχε δοθεί η προθεσμία των πέντε μηνών - όσο δηλαδή θα διαρκέσει η διαδικασία καταγραφής - για να τα προσκομίσουν. Επίσης, σε παλιότερες δηλώσεις τους, κυβερνητικοί παράγοντες είχαν επισημάνει ότι αρχικά θα αρκούσε μια υπεύθυνη δήλωση του αλλοδαπού για την ημερομηνία εισόδου του στη χώρα και ότι, αν μη τι άλλο, θα σταματήσουν οι απελάσεις για το '98.

Εκμεταλλευόμενο τη συνειδητή ασάφεια των Προεδρικών Διαταγμάτων, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προχωρά σε συλλήψεις και απελάσεις, που εκφράζονται φόβοι ότι θα πάρουν μεγάλη έκταση. Για το θέμα αυτό, η Ζωή Σώκου, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να πάρει αμέσως θέση, ενώ δήλωσε ακόμα: "Ο υφυπουργός Εργασίας είχε δηλώσει ότι θα ξεκαθαριστούν ποιοι θα μείνουν και ποιοι όχι στην Ελλάδα, δεν ξέρω αν εννοούσε αυτό που γίνεται, το προκλητικό "ξεκαθάρισμα" του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το να συλλαμβάνει και να απελαύνει όλους όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν πότε ήρθαν. Κι αυτό, όταν είναι γνωστό κάτω από ποιες συνθήκες έρχονται στη χώρα μας αυτοί οι άνθρωποι. Δεν καταλαβαίνω, θέλουν χαρτιά από τους Κούρδους, για παράδειγμα, που σκυλοπνίγονται από τους δουλέμπορους και πετιούνται στις ακτές κάποιου νησιού; Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να σταματήσει αυτή η πρόκληση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναλγησία και έλλειμμα ευαισθησίας (1998-08-25 00:00:00.0)
"ΟΜΗΡΟΙ" ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (1998-08-25 00:00:00.0)
Καταπατούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα (1998-07-30 00:00:00.0)
Μέχρι τέλος Μάη η καταγραφή (1998-05-20 00:00:00.0)
Δεν παρατείνεται η προθεσμία για νομιμοποίηση (1998-05-19 00:00:00.0)
Εχουμε να "χωρίσουμε" μονάχα τη μιζέρια (1998-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ