Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Βανδαλισμοί με δημοτική σφραγίδα

Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για τις καταστροφές στα αρχαία, στους λόφους Νυμφών και Φιλοπάππου, ζήτησε χτες ο Λεων. Αυδής

Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου των λόφων των Νυμφών και Φιλοπάππου από την αυθαιρεσία του Δήμου Αθηναίων, ζητεί ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", δημοτικός σύμβουλος, Λεων. Αυδής,μετά την αδιαφορία της διοίκησης του δήμου να απαντήσει στις καταγγελίες του και να προχωρήσει στην αποκατάσταση των καταστροφών που έχει προκαλέσει.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" είχε θέσει το θέμα της αυθαίρετης κατάληψης αρχαιολογικών χώρων και των παρανομιών του Δήμου Αθηναίων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 8ης του Δεκέμβρη '97, όμως τότε δε δόθηκε απάντηση από τη δημοτική αρχή και ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια άρσης της κατάληψης και αποκατάστασης των καταστροφών. Ο Λεων. Αυδής είχε συγκεκριμένα καταγγείλει ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει στον βορειοανατολικό αυχένα του Λόφου των Νυμφών, κοντά στο Ναό της Αγίας Μαρίνας, μαρμάρινη στήλη προς τιμήν του στρατηγού Γ. Γρίβα.Η στήλη τοποθετήθηκε πάνω σε αρχαία λαξεύματα και πρόσφατα περιφράχτηκε με κάγκελα που στερεώθηκαν με τσιμέντο στα αρχαία λαξεύματα αφού ανοίχτηκαν τρύπες.

Επιπλέον το προσφυγικό προσκύνημα που είχε κατασκευαστεί στις παρυφές του Λόφου Φιλοπάππου, μετατράπηκε σταδιακά σε Ναό της Μεταμόρφωσης. Ο Δήμος Αθηναίων, αφού αρχικά με δικά του συνεργεία (και προφανώς με κόστος των δημοτών) συνέβαλε στη διαμόρφωση αυλής και στην κατασκευή άλλων οικοδομικών έργων, ήδη τον Ιούλιο του '97 πάλι με δικά του συνεργεία και με κόστος των δημοτών εγκατέστησε τρίλοβο μεταλλικό κωδωνοστάσιο με θύρες, αποκλείοντας έτσι και την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο.

"Μετά από όλα αυτά", τόνισε χτες ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", "είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και δε δικαιούται να τον διαθέτει ούτε ο δήμος ούτε οποιοσδήποτε άλλος. Εκφράζουμε εξάλλου, επισήμανε, την απορία μας πώς οι αρμόδιες διωκτικές αρχές που πριν από λίγο καιρό έσπευσαν να διατάξουν τη σύλληψη μελών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, επειδή ξεδίπλωσαν πανό κοντά στην Ακρόπολη, ανέχονται τους βανδαλισμούς του Δήμου Αθηναίων και των υπεύθυνων του Ναού της Μεταμόρφωσης"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ