Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Επισπεύδουν το θάνατο των τοξικομανών

Αναπέμφθηκε και δε συζητήθηκε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση για την απελευθέρωση των ναρκωτικών

Την πρόταση ευρωβουλευτών προς το Συμβούλιο να αναθεωρηθούν οι διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ του 1961, 1971, 1988, με στόχο "την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών - μελών για την αποποινικοποίηση της χρήσης παράνομων ναρκωτικών, τη ρύθμιση του εμπορίου και της παραγωγής κάνναβης και παραγώγων προϊόντων, καθώς και τη χορήγηση μεθαδόνης και ηρωίνης κατόπιν ιατρικής συνταγής", καταγγέλλει με αγανάκτηση το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το ΕΣΥΝ σημειώνει ότι οι συγκεκριμένοι πειραματισμοί έχουν εφαρμοστεί από διάφορες χώρες και έχουν αποτύχει. "Τίποτα δεν προσφέρουν στην καταπολέμηση του εμπορίου. Διατηρούν την εξάρτηση. Περιθωριοποιούν τα άτομα. Επισπεύδουν το θάνατο των τοξικομανών. Πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των εξαρτημένων χρηστών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προτάσεις για σκληρά ναρκωτικάΣτο μεταξύ, χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συζήτηση περί απελευθέρωσης των ναρκωτικών ουσιών, υπερψηφίστηκε η πρόταση Βρετανού ευρωβουλευτή για αναπομπή της.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανεξεταστούν από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα βασικές διατάξεις της έκθεσης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων που συντάχθηκε με εισήγηση της Χ. Ντ' Ανκόνα.

Το κέντρο βάρους της πρότασης - σύστασης που υπέβαλε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών στην Ολομέλεια, συγκεντρώνεται στην αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης και τη χορήγηση ναρκωτικών με ιατρική συνταγή. Μεταξύ των συστάσεων, που περιέχει η πρόταση, είναι και οι εξής:

  • "Φρονεί ότι με βάση το άρθρο 129 του σχεδίου της Συνθήκης του Αμστερνταμ πρέπει στο μέλλον να υπάρξει η δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων, βάσει των οποίων θα χορηγούνται σκληρά ναρκωτικά με ιατρική συνταγή και τον αναγκαίο έλεγχο".
  • "Ζητεί όπως το Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά τον προσεχή Ιούνη, να ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης των διεθνών συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών του 1961, 1971 και 1988, με στόχο την επίτευξη ομοφωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών για την αποποινικοποίηση της χρήσης παράνομων ναρκωτικών, τη ρύθμιση του εμπορίου και της παραγωγής κάνναβης και παραγώγων προϊόντων, προκειμένου να επιτραπεί η κατόπιν ιατρικής συνταγής χορήγηση μεθαδόνης και ηρωίνης
".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ