Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συνεργασία με «εταιρικές σχέσεις και προγραμματικές συμβάσεις»

Στην άμεση πριμοδότηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της «χρυσοπληρωμένης» φιλανθρωπίας σε τομείς όπως η Υγεία και η Πρόνοια, για τους οποίους την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση φέρει το κράτος, προχωρούν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού και με σκοπό την παραπέρα προώθησή του, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μια σειρά εκδηλώσεις, που αποτελούν καθαρή πρόκληση, αφού οι ιδεολογίες περί δήθεν ευαισθητοποίησης της κοινωνίας είναι ένα ακόμα άλλοθι για την απόσυρση του κράτους από τις υποχρεώσεις του προς όλο το λαό και ιδίως τους πάσχοντες, κοινωνικά αποκλεισμένους κλπ.

Μιλώντας χτες σε συνέντευξη Τύπου του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου, η Σ. Ευθυμίου, πρόεδρος της Επιτροπής Εθελοντισμού του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στους στόχους της Επιτροπής είναι η «επεξεργασία θεσμικού πλαισίου για τη συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, για τη συγκρότηση τοπικών δικτύων κοινωνικής φροντίδας, προετοιμασίας εταιρικής σχέσης και προγραμματικών συμβάσεων». Το υπουργείο, επισήμανε, έχει προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με εθελοντές κρατικούς φορείς, την εκκλησία κλπ., με στόχο την ενίσχυση της εταιρικότητας και με διετείς συμβάσεις.

Πέραν του ότι, δηλαδή, ο λεγόμενος εθελοντισμός ανάγεται σε καθαρή κερδοσκοπία, αλλοιώνοντας έτσι τη σημασία της πραγματικής ανθρώπινης προσφοράς ανθρώπου προς άνθρωπο, έρχεται και να εξυπηρετήσει, σε όποιο βαθμό αυτό είναι δυνατό, αφού πέραν των άλλων τα προγράμματα έχουν και ημερομηνία λήξεως, ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από δωρεάν, ενιαίες και σωστά διασυνδεμένες μεταξύ τους δημόσιες δομές.

Πάντως, στη συνέντευξη του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου - ο οποίος σημειωτέον στηρίζεται και σε χορηγίες του υπουργείου Υγείας - ακούστηκε και η άποψη περί δημιουργίας πηγών χρηματοδότησης (π.χ. φόρος καπνού, οινοπνευματωδών κλπ.), υπέρ των... μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ