Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Ολα στους ιδιώτες

Τι φταίει για την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων του ΙΚΑ και την ταλαιπωρία, αλλά και οικονομική δυσχέρεια χιλιάδων νέων συνταξιούχων; Ολοι συμφωνούν χωρίς δεύτερη κουβέντα: «Βασικά φταίει η έλλειψη προσωπικού και η συσσώρευση χιλιάδων αιτήσεων σε ορισμένα υποκαταστήματα». Και όμως ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος βρήκε τη δική του λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ακόμα μελέτη. Η οποία μελέτη, σύμφωνα με τη λογική του «σύγχρονου μάνατζμεντ», πρέπει απευθείας να ανατεθεί σε ιδιώτες. Το κόστος, για το ΙΚΑ, μόνο... 120.000 ευρώ! Το αποτέλεσμα, άλλη μια λειτουργία του Οργανισμού παραδίδεται στους ιδιώτες - εργολάβους. Λες και έλειψαν τα στελέχη του ΙΚΑ, αν πράγματι χρειάζονταν μια τέτοια μελέτη. Αν και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και υπηρεσιακά στελέχη, οι προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος έχουν κατατεθεί. Αλλά κυβέρνηση και Διοίκηση περί... ιδιωτικών συμφερόντων τυρβάζουν.

Η εξωφρενική αυτή πρόταση του Μ. Νεκτάριου, που κατατέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών μελών του, τα οποία τόνισαν ότι αυτό που χρειάζεται το ΙΚΑ είναι προσωπικό και όχι εργολάβους. Τελικά μέσα σε έντονο κλίμα, ο διοικητής του ΙΚΑ με τις ψήφους των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων και των διορισμένων από την κυβέρνηση μελών, με 12 υπέρ και 8 κατά, απέσπασε την απόφαση.

Αντιδρώντας στην πρόταση του διοικητή, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν ότι «πάει πολύ, οι υπαίτιοι για τα προβλήματα του ΙΚΑ, να τα επικαλούνται για να παραδίδουν λειτουργίες του Ιδρύματος στους ιδιώτες». Ο Θ. Κακκαβάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό προωθείται η συνολική ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, αφού ήδη σε ιδιώτες έχουν παραδοθεί το μηχανογραφικό κέντρο, η φύλαξη, η καθαριότητα, οι τεχνικές υπηρεσίες, το πρωτόκολλο και το μητρώο συντάξεων, ενώ και οι προμήθειες οδεύουν στον ίδιο δρόμο.

Την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη «λύση» διατυπώνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων και ζητάει την πρόσληψη προσωπικού, την τοποθέτηση 50 εργαζομένων στο υποκατάστημα συντάξεων και την αποκέντρωση της διαδικασίας κατά τόπους.

Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Καλεί δε τους εργαζόμενους, που «έχτισαν» το ΙΚΑ και συνεχίζουν με τις εισφορές τους να στηρίζουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, να μην επιτρέψουν την παράδοση υπηρεσιών του οργανισμού στους κερδοσκόπους και τους εργολάβους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ