Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Διάπλασις των Παίδων» επανήλθε...

Με την ευκαιρία της περσινής επετείου των πενήντα χρόνων από το θάνατο του Γρηγορίου Ξενόπουλου, οι εκδόσεις Αδελφοί Βλάσση (Σόλωνος 116 και Λόντου 4, Αθήνα, 10681, τηλ. 210-3812900, 38333013), που έχουν εκδώσει όλο το πεζογραφικό και θεατρικό έργο του Ξενόπουλου, έκαναν ένα «δώρο» στα παιδιά. Εξέδωσαν σε πιστά, συλλεκτικά, αλλά και προσιτά από οικονομική άποψη, ανάτυπα, δύο τόμους του περίφημου περιοδικού για παιδιά «Διάπλασις των Παίδων», με το οποίο ο Ξενόπουλος διέπλασε μορφωτικά, ηθικά και λογοτεχνικά τέσσερις γενιές παιδιών. Οι δυο περσινοί τόμοι αφορούσαν τα τεύχη δύο ετών, του 1896 (του πρώτου χρόνου που ανέλαβε ο Ξενόπουλος το περιοδικό) και του 1947 (ο τελευταίος χρόνος του στο περιοδικό).

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας, των επαίνων του κοινού και του Τύπου που συνόδευσε την επανέκδοση των δύο παραπάνω τόμων, ο εκδοτικός οίκος προχώρησε στην ανατύπωση δύο ακόμη επίλεκτων ετήσιων τόμων του περιοδικού. Πρόκειται για τους τόμους των ετών 1900 και 1940, ενώ όπως ανακοινώνει σύντομα θα ακολουθήσουν οι τόμοι του 1905 και 1935. Οι ανάτυποι τόμοι έχουν το ίδιο σχήμα, τις ίδιες διαστάσεις, την ίδια εικονογράφηση και την ίδια, δερματόδετη, βιβλιοδεσία, όπως οι πρωτότυποι. Κάθε ανάτυπος τόμος κοστίζει 31 ευρώ, αντί των 52 ευρώ και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Η έκδοση συνοδεύεται με μια ιστορική διαδρομή του περιοδικού από την καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βίκυ Πάτσιου. Το παιδί - αναγνώστης θα περιηγηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσω των αθηναϊκών περιπάτων του Γρ. Ξενόπουλου, θα διαβάσει τις επιστολές του «Φαίδωνα» (την αλληλογραφία του Ξενόπουλου με παιδιά - αναγνώστες και συνεργάτες του περιοδικού, οι οποίες περιγράφουν την έναρξη του πολέμου). Θα γελάσει με ιστορίες για μικρά παιδιά, με «Νέα και Περίεργα» από τον κόσμο. Θα γνωρίσει κλασικά μυθιστορήματα, μύθους του Αισώπου, ποιήματα του Βιζυηνού και του Δροσίνη, ινδικά και γιαπωνέζικα διηγήματα, χρονογραφήματα και θα μπορεί να κάνει «Πνευματικές Ασκήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ