Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κλασικό ρεπερτόριο στο ΚΘΒΕ

«Ο χορός του θανάτου»
«Ο χορός του θανάτου»
Ξεκίνησαν στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ, με το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Χορός του Θανάτου», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, σκηνικά Τίτης Κυριακίδου, κοστούμια Χρήστου Μπρούφα, μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέφανος Κυριακίδης, Δημήτρης Σιακάρας.

«Πρωτοείδα το έργο με τον Λόρενς Ολιβιέ στην Αγγλία σε μεγάλο θέατρο και μου φάνηκε αρχικά μελό. Διαπίστωσα πως μελό μας φαίνεται κάτι όταν το κοιτάμε από απόσταση και όχι όταν το ζούμε οι ίδιοι. Ανεβάζουμε αυτή την παράσταση σε μικρό χώρο, γιατί θέλουμε το θεατή να συμμετέχει», επισημαίνει ο σκηνοθέτης του έργου, Ανδρέας Βουτσινάς. Το έργο ανεβαίνει στη διασκευασμένη εκδοχή του από την Μαργκερίτ Ντιράς σε μετάφραση Κλαίρης Μητσοτάκη. Ο «Χορός του Θανάτου» που γράφτηκε το 1900 είναι από τα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας και ταυτόχρονα ένα έργο εξαιρετικά μοντέρνο. Ο μεγάλος Σουηδός δραματουργός αναφέρεται στην αιώνια σύγκρουση του αρσενικού με το θηλυκό, μιλώντας για το μίσος σαν την άλλη όψη της αγάπης. Στην παράσταση τους ρόλους ερμηνεύουν η βραβευμένη πρόσφατα με το βραβείο «Κοτοπούλη» Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Στέφανος Κυριακίδης και ο Δημήτρης Σιακάρας. Τα σκηνικά είναι της Τίτης Κυριακίδου, τα κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα, η μουσική του Ηρακλή Πασχαλίδη.

Πρεμιέρα, επίσης, την Πέμπτη για το ΚΘΒΕ, στο πρώην Βασιλικό Θέατρο - Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» με την «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ντουφεξή. Το όνειρο και η ωμή πραγματικότητα, η μαγεία και η λογική, η σκληρή εξουσία και η εκδίκηση από τη μια και η συγχώρεση, από την άλλη, συνυπάρχουν σ' αυτό το αλληγορικό παραμύθι, το αριστουργηματικό «κύκνειο άσμα» της σαιξπηρικής δραματουργίας. Ο Πρόσπερος, δούκας του Μιλάνου, βρέθηκε μαζί με την κόρη του, Μιράντα, εξόριστος σε ένα ερημονήσι, όταν ο αδελφός του συνωμότησε εναντίον του. Δώδεκα χρόνια μετά, η μοίρα θα τον ευνοήσει... Οι σφετεριστές της εξουσίας του θα ταξιδέψουν στο πέλαγος και εκείνος, που όλα αυτά τα χρόνια έχει μελετήσει την τέχνη της μαγείας και είναι σε θέση να ελέγχει στοιχεία της φύσης και ξωτικά, θα προκαλέσει μια φοβερή τρικυμία, φέρνοντάς τους στο νησί του. Εγκληματίες βασιλιάδες, πρίγκιπες, τίμιοι γέροντες, μέθυσοι, παλιάτσοι και μαγικά πνεύματα, συνεχίζουν να ραδιουργούν, να φοβούνται, να ονειρεύονται, να ερωτεύονται σ' αυτήν τη μικρογραφία της ανθρωπότητας. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνικά Θάλειας Ιστικοπούλου κοστούμια Ερωφίλης Πολιτοπούλου, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία Αμάλιας Μπένετ. Παίζουν: Λάζαρος Ανδρέου, Νίκος Βρεττός, Γιώργος Γιαννακάκος, Μαρία Ιωαννίδου, Δημήτρης Καρέλλης, Γόνη Λούκα, Κώστας Χαλκιάς, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ