Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Με στάσεις εργασίας απαντούν στις διώξεις

«Στημένος μηχανισμός που δε θα περάσει» χαρακτηρίστηκαν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΕΚΘ, οι πρόσφατες καταδίκες σε πολύμηνες φυλακίσεις 18 συνδικαλιστών από τον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών στη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή τους στον απεργιακό αγώνα στην επιχείρηση «ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ».

Ηδη, όπως ανήγγειλε ο Κώστας Αρτεμίου, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, αύριο, Πέμπτη 19 του Δεκέμβρη το Συνδικάτο Πωλητών-Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας πραγματοποιεί 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. σε όλες τις επιχειρήσεις εμφιαλωμένων Β. Ελλάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καταδίκες συνδικαλιστών, καθώς και για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του κλάδου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για ν' αποφασίσει παραπέρα ενέργειες και κινητοποιήσεις.

Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε ότι με τις καταδίκες αυτές και άλλες παρόμοιες οικοδομείται ένας μηχανισμός που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δραστηριότητα και στην ουσία καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, υπογραμμίστηκε στη συνέντευξη από τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Κώστα Αρτεμίου.

Το συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο των εμφιαλωμένων, τόνισε ο Κ. Αρτεμίου, έδωσε μέχρι τώρα μεγάλους και σκληρούς αγώνες και πέτυχε την ανάκληση απολύσεων σε «Κόκα Κόλα» και «Χένιγκεν». Το τραγελαφικό με τη δικαστική απόφαση της υπόθεσης «Λυμπερόπουλου», πρόσθεσε, είναι ότι οι δύο παράνομα απολυμένοι της επιχείρησης καταδικάστηκαν και αυτοί σε 9 μήνες φυλάκιση ο καθένας! Σ' αυτή τη δίκη καταργήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι στη συγκεκριμένη απεργία ρίχτηκε για πρώτη φορά χειροβομβίδα ενάντια στους απεργούς και παρά τις σχετικές καταγγελίες «δεν ίδρωσε το αυτί κανενός». Η υπόθεση δεν έφτασε όχι στο δικαστήριο αλλά ούτε στο στάδιο της προανάκρισης. Εγινε επίσης έκρηξη βόμβας στο σπίτι του ίδιου του Κ. Αρτεμίου, χωρίς και πάλι να ευαισθητοποιηθούν η δικαστική εξουσία και οι διωκτικές αρχές. Στην περίπτωση όμως απεργών που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην εργασία τους πέφτει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης...

Την εξουσιοδότηση για αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά είχαν δώσει οι διοικήσεις των σωματείων ήδη από το περασμένο Σάββατο 14 του Δεκέμβρη, στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΕΠ εξουσιοδοτήθηκε να πραγματοποιήσει 4ωρη στάση εργασίας σε όλο τον κλάδο για το Ασφαλιστικό, τις δικαστικές διώξεις και τις καταδίκες συνδικαλιστών, για το 35ωρο-7ωρο-5ήμερο και να επιμείνει στην πιλοτική εφαρμογή του στον όμιλο Κόκα-Κόλα 3Ε. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και δίκαιες αμοιβές. Κατάργηση όλων των εργολαβιών στον κλάδο. Υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με παράλληλη ενίσχυση των χαμηλόμισθων, που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων πάνω από τα όρια της φτώχειας κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ