Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ξέχασαν» την ανάπλαση της Ανω Πόλης

Επί έξι χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε - προφανώς επειδή δε θέλει - να δώσει λύση στο πρόβλημα του οικισμού της Ανω Πόλης. Μετά από τόσα χρόνια και 18 μελέτες, οι αρμόδιοι προτείνουν να γίνει νέα μελέτη, διότι καμία δεν αντιμετώπισε συνολικά το πρόβλημα στην περιοχή. Το ζητούμενο είναι να περισωθούν τα διατηρητέα κτίρια, να διαμορφωθούν οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης, να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο, να λυθεί το πρόβλημα των καστρόπληκτων και να προχωρήσει η ανάπλαση και η προστασία του παραδοσιακού οικισμού.

Η διαδικασία όμως δεν προχωρά. Την ίδια ώρα 2.000 οικόπεδα στην περιοχή υπάρχει κίνδυνος να μπουν άμεσα σε διαδικασία ανοικοδόμησης. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το έγκλημα της καταστροφής άλλης μιας περιοχής θα προχωρήσει, αφού οι αρμόδιοι φορείς δε θέλουν να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Οπως άλλωστε είπε και χτες και ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», «εδώ επιχειρούν να κάνουν ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά».

Η Ανω Πόλη είναι μια περιοχή για την οποία δεν έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης. Ο Αγ. Σαχίνης άφησε να εννοηθεί ότι αυτό συμβαίνει συνειδητά, για να μετατραπεί η περιοχή σε νέα «λαδάδικα», δηλαδή να γεμίσει ρετσινάδικα και ουζάδικα, και να λησμονηθεί και η ιστορία της περιοχής. Καταθέτοντας την πρόταση της παράταξής του, σημείωσε πως θα μπορούσε η Ανω Πόλη να γίνει το κέντρο όπου θα στεγάσει τα παραδοσιακά επαγγέλματα της πόλης μας. Να συνδεθεί με τη Σχολή Καλών Τεχνών και να γίνει ένας χώρος πραγματικά πολιτιστικός, αποφέροντας παράλληλα και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ