Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2. Σύμβαση εργασίας

Ο μετανάστης θα πρέπει να προσκομίσει σύμβαση εργασίας ή δήλωση εργοδότη ή έναν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων. Ομως, στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες δουλεύουν ανασφάλιστοι, όχι με δική τους ευθύνη. Σύμφωνα με το νόμο, ο μετανάστης που τώρα καταθέτει τα χαρτιά του για άδεια εργασίας, αρκεί να προσκομίσει δήλωση εργοδότη. Τη «χαριστική βολή» δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, στις 6 του Δεκέμβρη 2002, σύμφωνα με την οποία για να ανανεώσει ένας μετανάστης την άδεια εργασίας θα πρέπει να έχει 300 ένσημα τον τελευταίο χρόνο. Ποιος μπορεί να πληρεί αυτή την προϋπόθεση;

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, όσοι δε συμπληρώνουν τον παραπάνω αριθμό ενσήμων θα πρέπει να αποδείξουν «απολύτως τεκμηριωμένα» το λόγο για τον οποίο δεν εργάστηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όσοι μετανάστες προσκομίσουν σύμβαση εργασίας μεγαλύτερη του ενός έτους θα πρέπει να προσκομίσουν και δήλωση εργοδότη με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του, από την οποία να προκύπτει ότι η εν λόγω σύμβαση είναι σε ισχύ!

Η άδεια εργασίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, οδηγεί ουσιαστικά στη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους από την εργοδοσία. Αναδεικνύεται έτσι η αναγκαιότητα συσπείρωσης των μεταναστών και γενικότερα των εργαζομένων στα συνδικάτα τους. Είναι δε φανερό ότι μετανάστες που εργάζονται 3 και 4 χρόνια στη χώρα μας και δε βρίσκουν τώρα δουλιά, δε θα νομιμοποιηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ