Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανασφάλιστη με 6.000 ένσημα!

«Νιώθω σαν ψάρι μέσα στον ωκεανό και γύρω μου τους αρμόδιους του κράτους σαν δεκάδες κροκόδειλους, με το στόμα ανοιχτό έτοιμους να με κατασπαράξουν». Αυτά τα οργισμένα λόγια βγήκαν από το στόμα της 39χρονης πρώην εργαζόμενης καθαρίστριας στο «ΜΙΝΙΟΝ» Ελευθερίας Κερασίδου, που μετά από 25 χρόνια δουλιά και με σακατεμένα χέρια, μέση και πόδια, σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσει και την εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.

Σαν ορμητικός χείμαρρος ήταν τα λόγια της Ελευθερίας, που σήμερα, ανίκανη να δουλέψει λόγο σοβαρών προβλημάτων υγείας, προσπαθεί να επιβιώσει με τον πενιχρό μισθό των 200 χιλιάδων δραχμών που παίρνει ο άντρας της. «Δούλευα -μας λέει- 11 χρόνια στο "ΜΙΝΙΟΝ" στο χώρο της καθαριότητας και ο άντρας μου γύρω στα 13 χρόνια, όταν μια μέρα, βρεθήκαμε και οι δυο στο δρόμο, χωρίς δουλιά. Παρά τους αγώνες που κάναμε όλοι μαζί μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει τίποτα από τα δεδουλευμένα που μας χρωστούν, τις αποζημιώσεις. Χορτάσαμε όμως από υποσχέσεις της κυβέρνησης, των αρμόδιων υπουργών και της ΓΣΕΕ για τη λύση του προβλήματός μας».

Η κατάστασή της, όμως, γίνεται ακόμα πιο τραγική από τη στιγμή που εξαιτίας της σκληρής δουλιάς, από τα 14 της χρόνια, υπέστη σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και στα δυο χέρια με αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον να δουλέψει. Η Ελευθερία έχει καταθέσει δυο φορές, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τα χαρτιά της για να πάρει αναπηρική σύνταξη. Η αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι κρίνει την Ελευθερία ανίκανη προς εργασία, της δίνει 30% ποσοστό αναπηρίας την πρώτη φορά και 20% τη δεύτερη φορά, με αποτέλεσμα να μην δικαιούται σύνταξη. Το χειρότερο είναι ότι ενώ έχει πάνω από 6.000 βαριά και ανθυγιεινά ένσημα, δεν μπορεί να βγει σε σύνταξη γιατί δεν έχει το απαιτούμενο όριο ηλικίας.

Το περασμένο Πάσχα η Ελευθερία Κερασίδου και ενώ περπατούσε ένα μεσημέρι με τον άντρα της στο δρόμο ξαφνικά όπως και η ίδια λέει: «Θάφτηκα μέσα στη γη». Με ευθύνη της ΕΥΔΑΠ υπήρχε στο δρόμο ανοιχτή τρύπα με αποτέλεσμα να πέσει μέσα. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί συντριπτικό κάταγμα στο αριστερό της χέρι και αφαίρεση της κεφαλής από τον αγκώνα. Η αποζημίωση που προβλέπει η ΕΥΔΑΠ για την ανεπανόρθωτη βλάβη στο χέρι της φτάνει μόλις τα 340 ευρώ!

Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Εχω προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια τις εισφορές μου στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Και σήμερα το ΙΚΑ δεν μπορεί να καλύψει τα χρήματα για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνω. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όταν πάω τις αποδείξεις, μου λένε απλά να τις βάλω στη φορολογική μου δήλωση».

Και καταλήγει: «δουλεύω -συνεχίζει- από τα 14 χρόνια. Πάλεψα για το μεροκάματο, έχω κολλήσει μέχρι και οικοδομικά ένσημα! Εχω προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια σ' αυτό το κράτος και το αποτέλεσμα είναι στα 39 μου να μην μπορώ στοιχειωδώς να συντηρήσω τον εαυτό μου. Παρακολουθούσα την προεκλογική περίοδο και τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν και αναρωτιέμαι από πού προέρχονται όλα αυτά τα λεφτά που πετιούνται για το μάζεμα ψήφων. Και από την άλλη εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους στη δουλιά για 100 και 150 χιλιάδες, άλλοι δεν μπορούν να βρουν δουλιά, λόγω της τεράστιας ανεργίας. Η μοναδική μου ελπίδα σήμερα είναι μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε επιτέλους το δίκιο μας, να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ