Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι εγκλωβισμένοι

«...Ακούσθηκαν συνθήματα για επανένωση της Κύπρου. Υψώθηκαν φωνές για αποδοχή του Σχεδίου Ανάν. Η κατακραυγή κατά του πάλαι ποτέ εθνικού ήρωα της Τουρκίας, του Ραούφ Ντενκτάς, κατέδειξε ότι γεννιέται ένα ισχυρό δημοκρατικό κίνημα στα κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται πλέον ξεκάθαρα ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η ειρηνική συμβίωσή τους με τους Ελληνοκυπρίους» (ΑΠΟΨΗ - ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Το βασικό κριτήριο

«...Κατά συνέπεια, δεν είναι τόσο οι λαϊκές κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων που θα κρίνουν την αλλαγή ή μη της στάσης του Ντενκτάς, έστω κι αν αυτές αυξηθούν και ενταθούν, όπως όλα δείχνουν ότι θα συμβεί.

Εκείνο που θα κρίνει τις εξελίξεις θα είναι το αποτέλεσμα των διεργασιών που ήδη συντελούνται στην Τουρκία, έτσι ώστε να διαφανεί ποιοι έχουν το "πάνω χέρι" και τι μπορεί να ακολουθήσει. Γιατί, αν υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η Κύπρος μπορεί ν' αποτελέσει για την Τουρκία το διαβατήριο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτω από άλλες συνθήκες είναι πιθανόν να αποδειχθεί η ταφόπετρα των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της» (ΓΝΩΜΗ - ΕΘΝΟΣ).

Οι προϋποθέσεις

«...Πάντως, ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης συναρτά την ενδεχόμενη διεκδίκηση της προεδρίας με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μόνο κάτω από προϋποθέσεις θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία. Πρώτον, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα βελτίωση κάποιων προνοιών του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν ώστε αυτό να καταστεί λειτουργικό, δεύτερον θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον Ντενκτάς για να αλλάξει στάση και να ανοίξει ο δρόμος για λύση, και, τρίτον, να οδηγούμαστε προς επίλυση του Κυπριακού σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών, διάστημα που προτίθεται ο ίδιος να παραμείνει στην προεδρία» (Η ΒΡΑΔΥΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ