Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα προνόμια των πολυεθνικών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το 2001 στη σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) της Ντόχα, είχε δοθεί η υπόσχεση στις χώρες του λεγομένου τρίτου κόσμου και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ασθενείς από AIDS, φυματίωση και ελονοσία, πως θα έχουν το δικαίωμα να παραβιάσουν τους διεθνείς νόμους, περί ευρεσιτεχνιών, για το συμφέρον της δημόσιας υγείας. Πρόσφατα, ένα ολόκληρο χρόνο μετά, οι ΗΠΑ μπλόκαραν την προωθούμενη σχετική συμφωνία στον ΠΟΕ κι έτσι, έσβησαν οι ελπίδες των φτωχών χωρών, για πρόσβαση σε χαμηλές τιμές στα αντίστοιχα φάρμακα.

Στην αρχή, βέβαια, ο Λευκός Οίκος είχε δώσει την εντύπωση πως θα υιοθετούσε τη σχετική συμφωνία, αλλά, στο τέλος, όλα άλλαξαν. Οι πιέσεις των μεγάλων αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών έφεραν το αποτέλεσμά τους και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, ήταν ανένδοτος. Τα προνόμια και τα δικαιώματα των πολυεθνικών των φαρμάκων δε θα θιγούν στο παραμικρό δήλωσε.

Επομένως, όποιοι έχουν ανάγκη και πρέπει να αγοράσουν φάρμακα, θα το κάνουν, σύμφωνα με τους όρους εκείνων που κατέχουν τις ευρεσιτεχνίες, δηλαδή, τις πολυεθνικές. Ετσι, για παράδειγμα, το φάρμακο «Nevirapin» της «Boehringer Ingelheim», που χορηγείται για την ασθένεια του AIDS, κοστίζει 4,25 ευρώ ανά ταμπλέτα στις ΗΠΑ, 8,73 στην Κένια και 2,68 στη Βραζιλία, που παράγει μόνη της τα φάρμακα βάσει ειδικών συμφωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ