Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μάχες δόθηκαν παντού

Σημαντικές ήταν οι κινητοποιήσεις το 2002 και σε μια σειρά κλάδους εργαζομένων στη χώρα μας. Πολύμηνες ήταν οι κινητοποιήσεις των ανέργων και των εργαζομένων εργατοτεχνιτών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη για την υπεράσπιση του μεροκάματου, την αναζωογόνηση της Ζώνης και μια σειρά από κεκτημένα που απειλήθηκαν από την εργοδοσία.

Σκληρή μάχη με απεργίες, συγκεντρώσεις και άλλες μορφές έδωσαν οι οικοδόμοι τη χρονιά που πέρασε στο ΜΕΤΡΟ και στα Ολυμπιακά έργα για την εφαρμογή μέτρων ασφάλειας, καθώς ο κλάδος θρηνεί δεκάδες δολοφονημένους εργάτες. Ταυτόχρονα, διοργάνωσαν εξορμήσεις για την εγγραφή νέων στα σωματεία. «Κράτει» στα πλοία του Παναγόπουλου, που δρομολογούνται στη Β. Ευρώπη, επέβαλαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προκειμένου να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης, πραγματοποίησαν δεκάδες κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών.

Οι εργάτριες και οι εργάτες της «Σίσερ Πάλκο» και της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» και του «Λεμονή» κινητοποιήθηκαν ενάντια στο κύμα απολύσεων που εξαπέλυσε η εργοδοσία. Στους δρόμους βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρωτοβουλία του Συντονιστικού τους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων.

Τρεις βδομάδες βρίσκονταν σε απεργίες οι εργαζόμενοι στον «Παπουτσάνη» για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με απεργίες απαιτούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και οι εργαζόμενοι στα «Τσιμέντα Χαλκίδας». Στάσεις εργασίας στην «Κόκα - Κόλα» σε όλη τη χώρα και στη «Φλώρινα Χωναίος» πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι για την υπογραφή ΣΣΕ καθώς και για την κατάργηση των εργολαβιών. Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν επίσης οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια εμφιαλωμένων στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο προχώρησαν σε απεργία για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενάντια στη συγχώνευση του Ταμείου τους. Μάχη για να μην περάσει το ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων έδωσαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Παράλληλα πολλές ήταν οι πρωτοβουλίες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου για το συντονισμό της δράσης και της μεγαλύτερης συσπείρωσης των εργαζομένων, από τα συντονιστικά πρωτοβάθμιων σωματείων σε διάφορες πόλεις της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ