Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προετοιμάζουν «ισπανική υποχώρηση» για τους αρχηγούς των «απεργών»

Και σε εισαγωγή τροφίμων από Κολομβία και Δομινικανή Δημοκρατία προχώρησε η κυβέρνηση Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Η κορύφωση της κρίσης στη Βενεζουέλα μοιάζει να πλησιάζει και τα στελέχη της αντιπολίτευσης, παρά το ότι δηλώνουν ότι η «απεργία των πλουσίων» θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, μελετούν και άλλες εναλλακτικές λύσεις: Οπως, π.χ., να διαφύγουν στην Ισπανία, όπου ο πρωθυπουργός Αθνάρ θα τους καλοδεχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν χτες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του κόμβου Vheadline.com η ισπανική κυβέρνηση έδωσε, ανεπίσημα, «πράσινο φως» να παρασχεθεί ασφαλής έξοδος από τη Βενεζουέλα και «πολιτικό άσυλο» σε δύο κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης: Τον (γεννημένο στη Σαραγόσα) Κάρλος Ορτέγα, ηγέτη της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (CTV) που συντάχθηκε με την αντιπολίτευση στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες Φρίας και ανάσχεσης της διαδικασίας «μπολιβαριανής επανάστασης» που ξεκίνησε στη χώρα, όσο και τον Κάρλος Φερνάντεζ, πρόεδρο του Συνδέσμου των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (Fedecamaras). Αμφότεροι, οι Ορτέγα και Φερνάντεζ, μπλοφάρουν, λέγοντας ότι «πρώτα θα φύγει ο Τσάβες», λέει το σχετικό ρεπορτάζ, ωστόσο υπάρχουν έντονες διεργασίες της ισπανικής πρεσβείας στο Καράκας και το Γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ για να διαφύγουν από τη χώρα και να μην προσαχθούν στη Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας με την κατηγορία της στάσης. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Αθνάρ φέρεται έξαλλος με τη στάση των ΗΠΑ, που δε στήριξαν μια «απευθείας παρέμβαση» στη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση Μπους επιμένει ότι η λύση στο πρόβλημα της Βενεζουέλας θα έπρεπε να δοθεί «με εκλογές», πράγμα που με τη λογική της αντιπολίτευσης αποτελεί έγκριση του αιτήματός της να γίνουν εκλογές «αμέσως», ώστε να «φύγει ο Τσάβες». Κι αν δεν το πετύχει με εκλογές, να το κάνει με ένα δεύτερο πραξικόπημα, μετά από εκείνο του Απρίλη πέρυσι που απέτυχε πανηγυρικά. Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS) αποτέλεσε δεινό πλήγμα για τις ελπίδες της αντιπολίτευσης, ενώ και η προφανής στήριξη των προσπαθειών του Τσάβες από τον νεοαναγορευθέντα Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, στη συνάντησή τους προχτές στην Μπραζίλια, μοιάζει να επιταχύνει τις εξελίξεις. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτική σε ό,τι αφορά στη στήριξη ενός νέου πραξικοπήματος: Η CIA θα μπορούσε βεβαίως να το «ενορχηστρώσει» μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, αλλά το θέμα είναι πως οι νέοι συσχετισμοί στην περιφέρεια δεν ευνοούν την προώθησή του.

Τα πράγματα κάνουν ακόμα πιο άβολα για την αντιπολίτευση οι ειδήσεις ότι η κυβέρνηση Τσάβες εισήγαγε τρόφιμα αξίας 7,1 εκατ. δολαρίων από την Κολομβία και τη Δομινικανή Δημοκρατία για να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις, ενώ η εισαγωγή πετρελαίου από τη Βραζιλία συνεχίζεται. Ετσι, η «απεργία» της αντιπολίτευσης μοιάζει να αποτυγχάνει στο βασικό της στόχο, τη δημιουργία χάους. Ενώ οι «διαδηλώσεις» για την απελευθέρωση του στρατηγού Κάρλος Αλφόνσο Ραμίρεζ από τη στρατιωτική βάση όπου οδηγήθηκε λόγω της συμμετοχής του στο πραξικόπημα του Απρίλη, που κάλυπτε χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες - πρακτορείο που η κάλυψή του γίνεται όλο και πιο μονομερής - δεν οδήγησαν πουθενά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ